Política

Chávez anuncia cinc dies festius la setmana que ve per estalviar energia

El president de Veneçuela ha decretat que dilluns, dimarts i dimecres siguin festa, dies que s'han de sumar al dijous i divendres de la Setmana Santa

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, ha anunciat avui que la setmana que ve serà festiva per ajudar al pla d'estalvi energètic, amb el qual intenta mitigar els efectes d'una sequera que ha fet que el país es trobi en emergència elèctrica nacional des del 8 de febrer. "Hem decretat festiu dilluns, dimarts i dimecres", el que sumat al dijous i divendres, festius tradicionals per la Setmana Santa, farà que durant cinc dies no hi hagi activitat laboral. "I l'objectiu fonamental d'això no és fer el mandra", ha dit Chávez en un diàleg informal amb esportistes. "Cal estalviar energia. Que ningú oblidi apagar la llum i tancar l'aixeta de l'aigua", ha afegit.

En el cas que es mantingui el descens diari d'uns 13 centímetres del nivell d'aigua de la presa hidroelèctrica del Guri, que satisfà el 70% del consum nacional, Chávez ha previst que a mitjans de juny s'haurà arribat als 240 metres sobre el nivell del mar que assenyala "el nivell crític".

A més de l'estalvi, amb multes i suspensions del servei a empreses i domicilis que no redueixin el consum, com a mínim, un 20%, el govern ha iniciat una ofensiva de compra internacional d'equips de generació termoelèctrica, a un cost d'almenys un milió de dòlars per megawatt, segons ha calculat Chávez des que va decretar l'emergència elèctrica nacional.

La campanya a favor de la reducció del consum, que també inclou premis, no obeïx únicament a la sequera sinó que s'ha posat en funcionament perquè Veneçuela és el país de Sud-americà que més electricitat consumeix i, per tant, s'entén que en malgasta.

Segons Chávez, la greu crisi energètica que pateix el país és conseqüència d'una sequera provocada pel fenomen climatològic del Niño. Els opositors diuen que respon a la manca d'inversions governamentals en el sector.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.