Política

El govern regularà el benefici d'operacions urbanístiques i limitarà les subvencions a fundacions polítiques

L'executiu català confia poder aprovar un primer paquet de mesures anticorrupció dintre de dues setmanes

El govern pretén que els beneficis de les requalificacions de terrenys no reverteixin exclusivament en les empreses promotores, sinó també en les arques públiques i reforçarà el control de la Sindicatura de Comptes sobre els ajuntaments entre les mesures destinades a garantir la transparència de l'administració pública que ha encarregat el president de la Generalitat, José Montilla. L'executiu, més, limitarà les donacions d'empreses amb contractes amb l'administració pública a les fundacions vinculades a partits polítics. Algunes de les mesures s'hauran hauran d'analitzar al Govern en un termini de quinze dies.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha donat instruccions aquest dimarts als seus consellers perquè posin en marxa un conjunt de mesures amb l'objectiu de garantir la transparència i les bones pràctiques en les administracions, i contra la corrupció. Conscient de "l'impacte en l'autoestima del país" com a conseqüència dels casos Millet i Pretòria, i amb l'objectiu d'anar "més enllà dels discursos genèrics sobre la regeneració de la vida política", el president de la Generalitat ha decidit posar en marxa un procés que acabi amb l'aprovació d'un paquet de mesures per les bones pràctiques a l'administració pública per combatre la corrupció.

Segons el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, que aquest dimarts ha exercit de portaveu del govern, s'ha "posat fil a l'agulla" amb mesures concretes per donar una "resposta pràctica a la situació de xoc que pot viure el país". Bona part de les mesures ataquen qüestions que han estat especialment polèmiques tant en el cas del Palau de la Música –les subvencions a fundacions polítiques- com amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet –els processos urbanístics.

Un primer bloc de mesures encarregades pel president hauran de tenir una proposta presentada al govern d'aquí a quinze dies, per ser aprovades posteriorment amb la tramitació necessària en cada cas. Entre aquestes hi ha les de l'àmbit urbanístic, que han estat encomanades al departament de Política Territorial i Obres Públiques. Aquestes passen per evitar que les plusvàlues provocades pels canvis urbanístics en el planejament no reverteixin només en els adjudicataris o propietaris del terreny, sinó també en les arques públiques. L'executiu també reformarà la publicitat i la transparència sobre les transmissions de la propietat del sòl objecte de la tramitació.

En el mateix àmbit, el govern també impedirà que sota la 'presumpció de transformacions urbanístiques favorables a interessos públics', com poden ser augments de zones verdes o equipaments, 'es poguessin ocultar increments d'aprofitaments urbanístics que redundin únicament en benefici privat'. Finalment, també es treballarà per reforçar la publicitat dels convenis urbanístics.

Un segon bloc de mesures, que afecten els departaments d'Economia i Governació, passen per reforçar el control de la Sindicatura de Comptes sobre els ajuntaments. Les dues conselleries hauran de reforçar l'obligatorietat dels ajuntaments de presentar els seus comptes davant de la Sindicatura i reforçar l'eficàcia dels informes de la Sindicatura de Comptes relatius als ajuntaments.

També per d'aquí a quinze dies, els departaments d'Economia, Justícia i Cultural han rebut l'encàrrec del president d'accelerar els treballs destinats a reforçar la transparència i els mecanismes de control dels recursos que la Generalitat destina a les fundacions i associacions.

Un altre bloc de mesures tindrà un termini més llarg d'elaboració i haurà d'estar llest abans de finals d'any. El president ha donat instruccions per tal que les reformes ja en marxa de la llei de la Sindicatura de Comptes i la llei del Patronat de les Fundacions siguin aprovades pel govern. La voluntat del president és que s'incorpori una limitació a les reformes impulsades referents a les fundacions vinculades als partits polítics, de manera que quedi limitada la possibilitat de rebre donacions procedents d'empreses que han estat beneficades amb contractes amb l'administració pública.

Tot i deixar clar que les propostes concretes arribaran d'aquí a quinze dies, Nadal ha dit que "seria desitjable" que "aquells que reben subvencions no puguin subvencionar a l'hora si no és pel mateix objectiu de la fundació existent". El govern ha decidit prendre mesures sobre les fundacions polítiques després de les subvencions rebudes per la Trias Fargas, vinculada a CDC, per part de la fundació del Palau de la Música.

Pel que fa a l'elaboració de la llei electoral –com una altra mesura per a combatre la desafecció-, el govern s'ha remès a la decisió de les formacions polítiques en el Parlament, no sense reiterar la voluntat que hi hagi "el màxim consens possible", tant amb aquesta llei com amb les reformes legals que l'executiu ha decidit impulsar.

Nadal posa 'la mà al foc'

Nadal ha defensat que hi ha 'molts i efectius' controls interns, ja que 'tendeixen a detectar les anomalies quan n'hi ha'. El conseller ha dit que 'posaria la mà al foc' per les actuacions de la Generalitat i ha defensat que ja existeix 'un ordenament legal extremadament garantista'.

En canvi, les mesures que havien d'anar destinades a millorar el control i la gestió de la contractació pública han saltat de l'ordre del dia del govern. De fet, inicialment estava prevista la compareixença davant dels mitjans de comunicació el conseller d'Economia, Antoni Castells, però finalment ha estat substituït per Nadal, que ha dit que aquestes mesures "encara no estaven a punt". El govern les podria tractar la setmana que ve o en quinze dies, juntament amb les altres propostes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.