Política

Steinmeier s'enfrontarà amb Merkel

Món

El Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) va anunciar ahir el nomenament de l'actual vicecanceller i ministre d'Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, com a candidat a la Cancelleria en les pròximes eleccions legislatives, que se celebraran durant la tardor del 2009. Steinmeier mateix va fer pública la dimissió del fins ara president del partit, Kurt Beck, per autoproclamar-se candidat de l'SPD i anunciar la designació de Franz Müntefering com a nou president del partit. El nomenament haurà de ser ratificat en un congrés extraordinari.

Steinmeier i Müntefering -vicecanceller dimitit i exministre federal de Treball, que ja va ser president de la formació els anys 2004 i 2005 i que es va apartar temporalment de la política per la malaltia de la seva dona- són dos polítics que van formar part del cercle més estret de confiança de l'excanceller Gerhard Schröder, predecessor en el càrrec de la cristianodemòcrata Angela Merkel, amb qui s'enfrontarà Steinmeier en les eleccions de l'any que ve.

Merkel es va mostrar confiada que l'estabilitat de la gran coalició, integrada per la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i l'SPD, continuarà i va assegurar que la nova candidatura de l'SPD no canviarà les "bases de la cooperació" entre les dues formacions. El vicepresident de la CDU, Christian Wulff, va matisar que "els presidents de l'SPD no fracassen per responsabilitat pròpia, sinó pels conflictes irresolts del partit en qüestions estratègiques i de contingut".

Baixa popularitat
En acabar l'agitada reunió de la cúpula de l'SPD al llac de Schwielow, a la localitat de Potsdam, Steinmeier va admetre que la dimissió de Beck havia "sorprès i commocionat" els assistents. Amb tot, va dir: "Estic preparat per liderar l'SPD com el seu candidat en les pròximes eleccions".

Beck va optar per dimitir després de la campanya d'atacs que ha patit en els últims mesos com a responsable de la crisi ideològica i identitària de l'SPD, que ha portat el partit als índexs més baixos de popularitat de la seva història.

El mandatari va justificar ahir, a través d'un comunicat, la seva dimissió per les "informacions falses" difoses per part de fonts del seu partit als mitjans de comunicació sobre la seva decisió de designar Steinmeier com a nou candidat, que haurien acabat limitant la seva capacitat de maniobra i impossibilitant l'exercici del càrrec "amb l'autoritat necessària".

En una breu intervenció davant la premsa, Steinmeier va reconèixer, per la seva banda, que "la jornada [d'ahir] ha estat molt difícil per al partit", i va destacar que la formació "necessita un nou començament amb un nou centre", així com "la fi de la lluita entre les diferents tendències i persones" que pugnen pel seu control.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.