Política

“Ets mort, sabem on vius”

Congressistes demòcrates són víctimes d’agressions i amenaces de mort per haver aprovat la reforma sanitària · Dos terços dels republicans creuen que Obama és socialista, i un 24%, que és “l’Anticrist”

La reforma sanitària ha estat un dels temes de política interior que més ha dividit els nord-americans els darrers anys. Els més crítics amb el pla van engegar una agressiva campanya a televisió, ràdio, diaris i internet i el qualificatiu més suau que van dispensar al president nord-americà va ser socialista, una paraula malsonant als Estats Units. Amb la recentíssima aprovació del pla estrella de Barack Obama, la situació s’ha posat molt negra, fins al punt que un parell de congressistes demòcrates que van firmar la reforma han rebut amenaces de mort, i d’altres, agressions personals, segons revelava ahir el diari Politico.

La pitjor part els ha tocat, de moment, als legisladors demòcrates de la Cambra de Representants Louise Slaughter, de Nova York, i Bart Stupak, de Michigan, que van jugar un paper decisiu perquè s’assolís l’acord diumenge. Slaughter, cap del Comitè de Regles de la Cambra, va denunciar que havia rebut una trucada a la seva oficina d’algú que amenaçava de “matar els fills dels membres [de la Cambra] que van votar sí [al pla sanitari]”. La trucada va ser denunciada a la policia, que ha donat una protecció especial als néts de la congressista. Per si no n’hi hagués prou, un grup de vàndals va trencar les finestres de l’oficina de Slaughter a Nova York. El mateix van fer uns altres desconeguts amb el despatx de la legisladora d’Arizona Gabrielle Giffords.

Stupak, l’artífex de l’acord d’última hora que garantia que no es finançaran avortaments amb diners públics i que va desencallar la llei, va explicar que ha rebut trucades en què li deien: “Ets mort, sabem on vius, et perseguirem”. “La meva dona encara no pot contestar al telèfon”, va dir Stupak a Politico. Els missatges són “plens d’obscenitats [...]; en la meva oficina no podem despenjar el telèfon. Estem sent bombardejats”, va afegir.

Fotos dels fills
Les agressions no semblen tenir aturador. Un grup de ciutadans contraris a la reforma sanitària ja han anunciat que es manifestaran aquest cap de setmana a casa del congressista d’Ohio Steve Driehaus, que ja ha hagut de denunciar que s’ha utilitzat una fotografia dels seus fills en un anunci contra la reforma sanitària publicat en un diari.

El cert és que els crítics amb la reforma més eixelebrats han trobat terreny adobat per llançar la seva campanya d’atacs personals als congressistes demòcrates. Ho demostra una enquesta de Harris Poll feta pública ahir sobre l’actitud dels republicans davant la reforma sanitària. Segons el sondeig, dues terceres parts dels votants republicans estan convençuts que, tal com diu la propaganda conservadora, Obama és un socialista de cap a peus, una xifra sensiblement superior al 40% del total que comparteix aquesta opinió.

Els mites més pintorescos que circulen sobre el president també han fet forat. El 57% dels republicans creuen que Obama és musulmà; un 45%, que ha nascut fora dels EUA i, per tant, no podria ser president; un 38%, que “fa moltes de les coses que feia Hitler”; i, el més surrealista de tots: un 24% pensa que “potser Obama és l’Anticrist”. I a l’Anticrist, esclar, se’l combat amb tots els mitjans a l’abast.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.