Política

Zapatero celebra que Catalunya "se senti còmode"

El president espanyol admet que l'acord li pot facilitar l'estabilitat parlamentària

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha destacat la importància que Catalunya "se senti còmode" amb el nou model de finançament i ha deixat entreveure que a partir d'ara li serà "més fàcil" l'estabilitat parlamentària.

Zapatero, que ha justificat que Catalunya rebi més diners que ningú perquè pugui assumir competències exclusives com seguretat, presons i Rodalies, no ha volgut confirmar cap xifra tot recordant que els ingressos de la Generalitat dependran de l'evolució de la recaptació d'impostos.

També ha advertit les comunitats del PP que no es pot dir "sí i no" alhora al nou finançament autonòmic, és a dir, acceptar els diners però rebutjar el sistema al CPFF de dimecres.

Segons el president espanyol, el pronunciament que va fer diumenge el president de la Generalitat, José Montilla, és "especialment important" perquè demostra que es tracta d'un model "amb un alt grau d'acceptació".

Zapatero s'ha mostrat convençut que el nou sistema prosperarà a les Corts quan es tramiti com a reforma de la LOFCA. El model toparà amb l'oposició del PP, que ja ha anunciat el vot en contra, però gaudirà del suport del ventall de forces que conformen la "geometria variable" i que, en la majoria dels casos, estan a favor de la reforma. En tot cas, ha assegurat que el seu executiu "seguirà promovent els acords" de cara a la votació.

Recorda el pacte del Magèstic
Cansat de les crítiques del PP que apunten que ha acordat el sistema de finançament amb el tripartit per salvar el govern de Catalunya i garantir-se vols al Congrés, Zapatero ha fet ús de la memòria per recordar que "l'únic sistema de finançament que ha permès que un president del govern ho fos va ser el que va fer José María Aznar al Magèstic amb Jordi Pujol al 1996". "És veritat que en aquella època vam llegir editorials que era un gran procés d'integració de la centre dreta a Espanya", ha ironitzat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.