Política

Les tropes internacionals avancen en la seva ofensiva contra un bastió talibà al nord de Helmand a l'Afganistan

Es tracta del primer assalt significatiu des que Barack Obama, anunciés l'enviament de 30.000 soldats addicionals al país

Les tropes internacionals a l'Afganistan han avançat posicions en la seva ofensiva contra un remot bastió talibà situat a la vall de Now Zad (nord de la província de Helmand). Es tracta del primer assalt significatiu des que el president estatunidenc, Barack Obama, anunciés l'enviament de 30.000 soldats addicionals al país.

Uns 900 marines i infants de Marina estatunidencs, tropes britàniques i 150 soldats i policies afganesos participen en l'operació 'Ira de la Cobra', desenvolupada en aquesta zona de trànsit talibà. A més, Now Zad és utilitzada com a camp d'entrenament, segons la CNN.

Els Marines han abatut diversos milicians i han confiscat armes i bombes en el primer dia de la campanya, que ha arrencat amb un assalt de paracaigudistes, ha detallat el portaveu de la Brigada Expedicionària dels Marines, el més gran Bill Pelletier.

Entre d'altres coses, Pelletier ha relatat que les tropes han trobat "dos o tres partides d'armes, materials de fabricació IED (artefactes explosius improvisats), morters, petites metralladores i armes lleugeres". "L'operació està continuant avui en una àrea que tenia una presència enemiga. Anem a interrompre aquesta presència", ha anunciat.

Pelletier no ha pogut precisar el nombre de baixes enemigues, però ha assegurat que no hi ha hagut víctimes entre els efectius estrangers i governamentals afganesos.

Mentrestant, un portaveu de la missió del Regne Unit a Helmand ha afegit que les forces britàniques flanquegen els marines per l'est. Aquesta font ha al·legat motius de seguretat per negar-se a revelar quants efectius britànics participen en la campanya.

Now Zad és un dels districtes més impenetrables de la conflictiva província de Helmand. Tot i que un grup de marines es manté desplegat al poble, la resta de la vall és controlada pels talibans i està sembrada de mines. Gairebé tots els 30.000 veïns de la zona han fugit dels combats. El juliol, 4.000 marines van prendre la pròxima vall del riu Helmand, en el marc de l'operació 'Urpa de Pantera', dirigida per l'Exèrcit britànic.

El primer contingent de reforç de la nova estratègia nord-americana arribarà d'aquí a dos o tres setmanes i reemplaçarà els membres del cos de Marines assentats ara en aquesta província.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.