Política

Mig centenar de morts en les eleccions d'Afganistan

El secretari general de l'OTAN diu que la jornada electoral ha anat "molt millor del que podríem esperar"

La jornada electoral afganesa ha acabat avui amb la mort de mig centenar de persones, nou d'elles civils i la resta integrants de les forces de seguretat i insurgents, segons han informat fons oficials.

En una roda de premsa els principals responsables de seguretat del país han explicat que vuit soldats, nou policies i nou civils han perdut la vida com a conseqüència dels 130 atacs que han tingut lloc per tot el territori afganès. A aquestes víctimes mortals s'afegeixen els 21 presumptes talibans que han perdut la vida en un combat amb les forces de seguretat a la regió de Baghlan.

Altres 25 soldats, 14 policies i 13 civils han resultat ferits, segons les dades del ministre afganès de Defensa, Abdul Rahim Wardak; el seu col·lega d'Interior, Mohammad Hanif Atmar, i el cap dels serveis secrets afganesos, Amrullah Saleh.

Entre els atacs s'inclouen dotzenes de llançaments de míssils i quatre atemptats suïcides, encara que segons els responsables de la seguretat del país les forces afganeses han neutralitzat també desenes d'atacs.

Altres fonts oficials han informat també de dues morts en un tiroteig amb agents en un barri de Kabul i un presumpte suïcida que ha estat abatut per la policia a la província sud-oriental de Paktia.

Mor un soldat nord-americà
L'OTAN també ha informat en un comunicat de la mort d'un soldat nord-americà per un atac de morter a l'est d'Afganistan.

Les autoritats afganeses van anunciar diumenge passat que l'Exèrcit i la Policia suspendrien les accions contra la insurrecció durant la jornada electoral i que les seves forces es limitarien a portar a terme operacions defensives.

El govern afganès va demanar dimarts als periodistes que no informessin de successos de violència per no perjudicar la participació en les eleccions presidencials, que els talibans han intentat boicotejar.

L'OTAN, satisfeta
El secretari general de l'OTAN, Anders Fogh Rasmussen, ha assegurat avui que la jornada electoral ha estat un "èxit" des del punt de vista de la seguretat, perquè considera que s'ha desenvolupat "molt millor del que podríem esperar".

En una videoconferència amb la premsa des d'Islàndia, on és de visita, després del tancament dels col·legis electorals, el cap de l'Aliança Atlàntica ha felicitat el poble afganès pel "valor" que ha demostrat en anar a votar aquest dijous, tot i les "intimidacions" i de la "violència" que s'ha registrat al país.

Rasmussen ha admès que "no és una sorpresa" que s'hagin produït atacs i que els "enemics de l'Afganistan" hagin intentat "bloquejar" el procés electoral. Tot i això, ha insistit que, pel que fa a la seguretat, la situació ha estat "molt millor del que podríem esperar".

El secretari general de l'Aliança ha evitat pronunciar-se sobre el baix índex de participació, a l'espera de xifres definitives, i ha subratllat que "la cosa més important" és que els resultats d'aquest comicis "siguin considerats creïbles a ulls del poble afganès".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.