Política

Montilla demana als catalans d'origen andalús que expliquin a la seva terra que parlar català no és obligatori per a ningú

Catalunya és país "acollidor i generós" on "no s'obliga ningú a parlar un idioma en concret i no es prohibeix l'ús de cap llengua", tot i que el coneixement de les dues llengües oficials ha de ser vist com "una font d'oportunitats que comporta un enriquiment cultural i fomenta la cohesió social".

Aquest és el missatge que el president de la Generalitat, José Montilla, vol que escampin els seus paisans, els catalans d'origen andalús als quals s'ha adreçat directament aquest dissabte a la nit, en el discurs pronunciat en el lliurament del premi que li ha atorgat la fundació FECAC (Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya), coneguda per l'organització de la Fira d'Abril.

L'entitat ha atorgat a Montilla un premi "a la millor tasca sociopolítica", i el president del govern ha aprofitat l'ocasió per demanar als catalans d'origen andalús que facin "d'ambaixadors de Catalunya a Andalusia" i que expliquin "als seus paisans, familiars i amics que viuen allí com és la Catalunya real".

Aquest discurs arriba dies després que el PP s'hagi posat les mans al cap perquè el president de la Junta d'Andalusia, Manuel Chaves, ha inclòs en el seu programa electoral la proposta d'oferir classes de català a les escoles oficials d'idiomes de la seva comunitat autònoma.

L'objectiu de la petició de Montilla, segons un comunicat difós per Presidència, és que els ciutadans l'ajudin a "trencar alguns tòpics i imatges deformades que de la societat catalana alguns han escampat interessadament, de manera especial els darrers anys i sense cap bona intenció". El cap de l'executiu tripartit entén que actualment "en alguns ambients i en diverses tribunes espanyoles hi ha massa tensió innecessària, perquè hi ha alguns falsos predicadors i alguns responsables polítics que creuen que generant tensió i crispació en trauran un benefici electoral".

Per que quedi clar, Montilla ha afegit que "Catalunya ha estat sempre solidària amb el conjunt de pobles d'Espanya" i que "la majoria de catalans" volen "continuar sent-ho, encara que alguns amb grans altaveus prediquin el contrari".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.