Política

"Atacar civils israelians no ajuda a posar fi a l'ocupació"

Entrevista: Riad al-Malki, ministre d'Exteriors de l'Autoritat Nacional Palestina

Riad al-Malki, de 53 anys, sap que s'enfronta amb un gran desafiament però confia que les coses milloraran. Com a cap de la diplomàcia del govern de Salam Fayyad, sota la presidència de Mahmud Abbas, sap que el final de les dificultats del seu poble està lluny. Però quan analitza la situació de les negociacions de pau amb Israel i els canvis palpables sobre el terreny, el seu resum és positiu.

¿S'han aconseguit èxits en els contactes entre l'Autoritat Nacional Palestina i Israel?
Tots els èxits aconseguits a Cisjordània a nivell de seguretat s'han obtingut a través de la relació entre el primer ministre palestí, Salam Fayyad, i el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak. Per exemple, tenim l'entrada de policies a Nabulus, a Jenín, l'obertura de 20 centres de policies en àrea B a Cisjordània, l'entrenament de 500 membres de la policia a Jordània i ara 500 més. També hi ha la reconstrucció de presons i centres de seguretat en diferents ciutats de Cisjordània.

¿Això incideix en la vida diària de la població palestina perquè s'adoni que passa alguna cosa?
Esclar. Un ho pot veure clarament al carrer. La gent, si l'hi preguntes, t'ho dirà, per exemple a Nabulus. Allà el canvi és molt radical. Abans hi havia una situació en la qual no existia seguretat, llei, res, però ara tot està ben controlat. Els únics que porten armes són els que pertanyen a la policia i ningú més. No hi ha civils amb armes. No es pot. Es respecta la llei, es treballa i hi ha més satisfacció. Les botigues estan obertes fins tard i la gent treballa ara amb més seguretat. Es diu el mateix de Jenín, el lloc del qual sempre es deia que era un indret sense llei. El primer ministre hi va ser fa pocs dies i va quedar sorprès del canvi positiu que hi va notar.

El procés es veu sobre el terreny...
El canvi es veu a Jenín, Nabulus, Tulkarem, Qalqília, Ram Al·lah. Ara treballem a Betlem i volem fer-ho a Hebron. Si aconseguim arribar a Hebron, podrem dir que hem recuperat tot Cisjordània. Això és molt important, és part del pla de seguretat palestí, que representa l'interès nacional palestí abans que cap altre.

Amb això vostè vol aclarir que no està servint l'interès d'Israel...
Aquesta tasca és per satisfer el nostre interès nacional palestí de seguretat i no solament per servir l'interès de seguretat d'un altre. Això coincideix amb l'interès de seguretat israelià, però ho fem per a nosaltres mateixos. Amb Israel podem competir en tot però en seguretat hem de cooperar i coordinar-nos.

Quina opinió li mereixen els llançaments de coets des de la franja de Gaza contra Israel?
Nosaltres estem en contra de matar, tant si són civils palestins com si són civils israelians. Sempre hem dit que estem en contra del llançament de coets per part de Hamàs i altres faccions [radicals palestines] contra el sud d'Israel, contra població civil israeliana. Estem totalment en contra, ho condemnem i pensem que això no ajuda gens a poder acabar amb l'ocupació i arribar a un acord de pau amb Israel en el marc del qual es pugui establir un Estat palestí independent, al costat de l'Estat israelià, els dos vivint en pau i seguretat. Aquesta és la nostra meta: establir un Estat palestí al costat d'Israel, en pau i seguretat.

¿L'Autoritat Nacional Palestina ha perdut Gaza?
No, encara no.

¿Pensen tornar a parlar amb Hamàs?
No, no tenim intenció de fer-ho si no és que Hamàs torna el que ens ha pres i no li pertany i reconeix totes les nostres obligacions com a Autoritat Nacional Palestina amb Israel i el món exterior. Si no és així, no hi haurà diàleg amb Hamàs. Encara no hem perdut Gaza i estem treballant per recuperar-la. No hem perdut les esperances d'aconseguir-ho d'aquí a poc temps.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.