Política

Montilla demana ara al PSC que s'afanyi a buscar el consens per aprovar la nova llei electoral

El president de la Generalitat i primer secretari dels socialistes catalans canvia de plantejament i deixa de banda les reticències expressades abans de l'estiu

El president català, José Montilla, demanarà formalment aquest dimecres al grup parlamentari del PSC-CpC la màxima implicació i esforç per fer possible l'aprovació, en aquesta legislatura, de la llei electoral catalana, ja que entén que és una qüestió que s'ha d'abordar "ara o mai".

Segons fonts parlamentàries, el president traslladarà aquest missatge al seu grup en una reunió prèvia al ple que comença demà al parlament català.

Montilla vol deixar clar que el PSC està disposat a fer tot el possible perquè aquesta normativa, pendent des del restabliment de la democràcia, no es demori més, i d'aquí la seva apel·lació als diputats socialistes.

La ponència electoral catalana ha de començar a treballar el pròxim 20 de novembre, i en teoria els ponents tenen un marge de tres mesos per arribar a un acord.

Segons fonts pròximes al president català, Montilla vol que el PSC sigui "actiu" i "s'impliqui" per arribar a un acord amb la resta de forces parlamentàries, en un tema que fa molts anys que està pendent i que entén que la "societat reclama".

Els socialistes catalans han recordat, a més, que la llei electoral catalana haurà d'incloure, a més del model, qüestions relacionades a la despesa electoral dels partits.

La decisió de Montilla significa un punt d'inflexió, ja que des del PSC s'era reticent a abordar aquesta qüestió en l'últim any de la legislatura, un moment en el qual els partits acostumen a treure la calculadora per fer números abans de la cita electoral, pendents dels sondejos.

En l'anterior legislatura la ponència per elaborar la nova llei electoral també es va constituir mesos abans de les eleccions catalans, i el consens va fracassar.

Ara caldrà veure en què està disposat a cedir el PSC, que advoca per un sistema electoral més proporcional, o altres formacions, com CiU, a la qual beneficia l'actual sistema perquè els seus vots en el territori tenen una major compensació en diputats que la concentració d'electors socialista a Barcelona i el seu cinturó metropolità.

Des del PSC s'és conscient que el consens és "molt difícil" però recorden que el seu partit sempre ha volgut aprovar aquesta llei, per a la qual és necessària l'aval de dues terceres part del Parlament, segons el que dicta el nou Estatut català.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.