Política

Romeva demana "veu pròpia" per a Catalunya a Europa

Recorda que el PP i el PSOE van en contra de les iniciatives per promure la llengua i la identitat catalana

El candidat d'ICV i EUiA a les eleccions europees, Raül Romeva, ha reclamat aquest dimarts des de Vic una circumscripció per a Catalunya a les eleccions europees per tenir "veu pròpia" a les institucions com passa a altres països.

Per Romeva, una circumscripció única per a tot l'Estat no ajuda "ni a la mobilització ni entendre millor el paper del Parlament Europeu en la vida quotidiana de la gent". Així mateix, Romeva també ha apuntat la possibilitat d'ampliar aquesta circumscripció als Països Catalans. "Hi ha d'haver una territorialització, la possibilitat de sentir els càrrecs electes del Parlament Europeu des del país, el sentiment, la tradició", ha afegit el candidat d'ICV i EUiA.

"No hi ha millor manera de sentir-se europeu que des de la pròpia identitat i llengua", ha dit Raül Romeva, un aspecte que segons el candidat no s'està cultivant perquè les dues forces majoritàries, el PP i el PSOE, no s'ho creuen i fins i tot "hi van en contra". Per ell, la marca d'una veu directa a Europa és "un impediment".

Segons Romeva, a escala europea no són els Estats els que han de decidir quina és la millor manera de gestionar els recursos col·lectius sinó que, al seu entendre, cal escoltar al diversitat nacional, lingüística i els orígens.

Romeva ha criticat que el candidat del PP, Alejo Vidal-Quadras, titllés de "bestiesa" reclamar l'oficialitat del català a Europa ja que per ell és un aspecte "fonamental" que uneix i crea identitat. "Genera que la gent es pugui sentir europeista des de la seva llengua i cultura i és un tema que no es menysprear", ha conclòs.

Dret a vot per als nouvinguts
Romeva també s'ha referit a la possibilitat que les persones nouvingudes tinguin dret a vot. El candidat d'ICV i EUiA ha criticat que es discrimini el vot per diferents eleccions perquè considera "tan important" votar a les municipals com a les europees i tampoc entén la reciprocitat, és a dir, donar dret a vot a les persones que provinguin de països d'orígens en els quals "se'ns permeti votar". "No és un intercanvi de cromos", ha dit Romeva, tot i que ha reconegut que caldrà un període de reconeixement d'aquest dret.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.