Política

ERC ofereix a CiU regular les consultes al marge de l’Estat

Proposa tractar les que no són referèndum, que no necessiten l’autorització de l’executiu espanyol, en una segona llei

ERC va proposar ahir a CiU a la ponència parlamentària que tramita la llei de consultes via referèndum que les que no siguin per aquest canal, que requereix el permís previ de l’Estat, quedin regulades en una altra llei diferent. La ponència que debat la llei via referèndum va acabar ahir els treballs amb l’únic aval del tripartit, donat que CiU discrepa del fet que només s’hagi regulat la fórmula que requereix el vistiplau del govern central.

El PSC pressiona
El PSC és, en canvi, totalment partidari d’aquesta via centrada en el referèndum, perquè així queda desactivada la polèmica de si s’estan promovent consultes independentistes oficials. Ara és evident que no, perquè el govern central mai no donaria permís per celebrar-les. L’article 149 de la Constitució estableix que l’autorització de les consultes per via de referèndum és competència de l’Estat, i l’Estatut s’hi remet, però donant a entendre que hi ha diversos instruments possibles de consulta popular.

El fet que el conseller de Governació, Jordi Ausàs, hagi apostat per la via del referèndum, d’acord amb els socialistes, ha estat des de fa mesos motiu de polèmica entre CiU i ERC, i va seguir ahir provocant topades al Parlament. Oriol Pujol (CiU) va insistir que amb l’actual llei de consultes “es farà el que deixi fer l’Estat i prou”, i l’acusació de dependència va molestar Anna Simó (ERC), que va donar les culpes d’aquest requisit a la negociació de l’Estatut a les Corts. “CiU proposa el bus de l’Estatut”, va assegurar per relativitzar, en canvi, les consultes sense permís de l’Estat que defensen els nacionalistes.

Tot i això, l’oferta de fer una segona llei sobre les consultes que no siguin referèndum segueix sobre la taula, i s’haurà de veure com aborden els diferents partits el debat en comissió. CiU espera encara incloure les diferents fórmules de consulta a la llei que s’està discutint, que de fet és l’única que, per calendari, pot veure la llum aquesta legislatura.

A partir del dia 27, la llei de consultes via referèndum iniciarà el debat en comissió. I fins aleshores seguiran les converses entre els partits. Si no hi ha acord, la llei actual la tirarà endavant el tripartit en solitari. n


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona