Nova era EUA-Rússia
Món
La residència oficial de l’ambaixador dels Estats Units a la cort de St. James, Winfield House, al nord de Regent’s Park, pot haver estat l’escenari d’un gir de 180 graus en les relacions entre els EUA i Rússia, prou deteriorades durant els vuit anys de presidència de George W. Bush, especialment en el segon mandat.
El president nord-americà, Barack Obama, i el seu homòleg rus, Dimitri Medviédiev, es van reunir ahir en un dels molts contactes bilaterals mantinguts pel primer la jornada prèvia a la cimera del G-20, i van acordar obrir immediatament converses per reduir l’arsenal nuclear de tots dos països.
En un comunicat conjunt afirmaven: “Nosaltres, líders de Rússia i dels EUA, estem preparats per anar més enllà de les mentalitats de la Guerra Freda i [volem] dibuixar un fresc començament en les relacions entre els nostres països. En uns pocs mesos, hem treballat intensament per establir un nou to en les relacions [bilaterals]. Ara és hora d’arribar a acords i traslladar les nostres càlides paraules a la consecució de beneficis per a Rússia, els EUA i tots aquells arreu del món interessats en la pau i la prosperitat”.
Lluita antiterrorista
Obama i Medviédiev van acordar, igualment, ampliar el màxim possible el ventall de la col·laboració diplomàtica. En aquest sentit, van destacar la promesa de treballar conjuntament per contenir les ambicions nuclears de l’Iran i van establir un compromís general de lluita contra el terrorisme amb base a l’Afganistan i el Pakistan.
Els dos presidents van subratllar, igualment, la preocupació que desperten en totes dues potències els possibles temptejos nuclears de Corea del Nord, que podria fer un llançament de míssils balístics en un futur imminent, al qual el Japó ha anunciat que respondria durament.
Segons van anunciar fonts de la Casa Blanca poc abans de la trobada, Obama visitarà Rússia el juliol vinent. Per aquestes dates, els equips negociadors sobre desarmament haurien d’haver fet progressos significatius.
Un nou acord sobre limitació d’armament nuclear vindria a substituir el vigent, SORT, signat a Moscou el maig del 2002 i que expira a finals d’aquest any. El compromís adquirit ahir per Obama i Medviédiev fa preveure que la reducció d’armament podria ser sensiblement superior que aquella a què obliga l’actual pacte, que situa entre 1.700 i 2.200 els caps nuclears que cada potència pot tenir operatius en arribar a finals del desembre del 2012.
Tot i el més que aparent èxit de la trobada entre tots dos líders, Obama i Medviédiev van passar de puntetes sobre qüestions com Geòrgia i el desplegament de míssils defensius a Polònia, que són les que avui allunyen Rússia dels EUA i d’Occident.
Diferències amb Geòrgia
Amb tot, s’hi van referir: “Encara que no estem d’acord en les causes i la seqüència de les accions militars de l’agost passat [ofensiva russa sobre Geòrgia], sí que ho estem que hem de continuar els esforços per a una solució pacífica i duradora, que acabi amb la inestable situació actual”.
Pel que fa a l’escut antimíssils de Polònia, el comunicat deia que “les diferències es mantenen sobre el desplegament” d’armament a Europa, però afegia, de forma massa general, que tots dos líders discutiran la possibilitat de cooperar en un escut de míssils defensius.