Política

Salgado prioritza ERC i ICV per aprovar els pressupostos

Rajoy i Duran carreguen contra l’augment d’impostos perquè creuen que penalitzarà les classes mitjanes i perjudicarà l’economia

La vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, va dirigir ahir el focus d’atenció de la negociació pressupostària cap al grup parlamentari d’ERC i ICV-IU. Tot i que el PNB continua sent un més que possible aliat per aprovar els comptes del 2010, Salgado va exposar que el més normal seria entendre’s amb els “partits d’esquerra”, perquè el projecte de llei té com a objectiu fonamental garantir la despesa social.
“Són uns pressupostos socials i els nostres primers aliats seran els que són partidaris de no reduir la despesa social”. Amb aquesta resposta a una pregunta dels periodistes durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta segona va llançar una invitació a republicans i ecosocialistes per pactar els pressupostos de l’Estat.

Pel que fa exclusivament a ERC, hi ha un aspecte afegit, i és la invitació per reunir-se a la Moncloa que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va fer fa uns dies al portaveu al Congrés, Joan Ridao. Interrogada sobre aquesta entrevista, la vicepresidenta econòmica va assenyalar: “No em fa la sensació que només parlin de pressupostos”. Fonts del govern espanyol van afegir posteriorment que Salgado es referia a la carpeta catalana que reivindiquen els republicans i, en concret, a l’aeroport del Prat. De moment, però, Ridao marca distàncies alertant que no li agraden els pressupostos del PSOE, perquè preveuen un creixement de l’economia i del dèficit “fictici”.

Tot i l’aproximació a ERC i IU-ICV, no es pot dir que l’executiu espanyol descarti el suport del PNB. Sobre les converses amb els nacionalistes bascos, Salgado va constatar: “Han posat de manifest les dificultats, però hem començat a treballar”. Una manera de dir que l’enrocament forma part del clima negociador.

No a l’augment tributari
Des de CiU, el portaveu al Congrés, Josep Antoni Duran, va evidenciar que no ha canviat res amb la presentació del projecte i segueixen oposant-s’hi per l’augment d’impostos, fet pel qual presentaran molt possiblement una esmena a la totalitat. Precisament, el secretari general adjunt del PSOE al Congrés, Daniel Fernández, va oferir ahir a CiU negociar esmenes parcials “serioses” amb la condició que no en presenti cap a la totalitat. El president del PP, Mariano Rajoy, va anunciar també una esmena a la totalitat, perquè creu que el projecte penalitza les classes mitjanes i l’economia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.