Política

CiU busca l’efecte bumerang en la comissió del cas Palau

La federació nacionalista demana la compareixença dels consellers Castells i Nadal per l’hotel del Palau i Tresserras per les subvencions

Convergència i Unió ha decidit forçar la màquina en la comissió del Parlament sobre el cas Palau de la Música, que ha d’investigar les irregularitats en la gestió de la institució. La federació va registrar ahir la seva petició de compareixences amb els consellers d’Economia, Antoni Castells, Política Territorial, Joaquim Nadal, i Cultura, Joan Manuel Tresserras, al capdavant. Així, els convergents busquen un efecte bumerang que traslladi el focus d’atenció de les acusacions de finançament irregular de CDC, a través de la Fundació Trias Fargas, cap als dubtes en l’actuació del govern amb relació al Palau, sobretot pel que fa al polèmic hotel que s’havia de construir al costat de l’emblemàtic edifici (vegeu la informació adjunta).

CiU justifica la petició de compareixença de Castells al·legant la necessitat d’informació sobre “la permuta d’uns immobles” entre Generalitat i Palau per fer-hi l’hotel, i sobre “els préstecs de l’ICF al Palau”. I la de Nadal, “per l’adjudicació d’obra pública a constructores, així com pels projectes urbanístics relacionats” amb l’hotel.

A la llista de peticions hi ha també els directors generals de Patrimoni, Imma Turu, i de Contractació Pública, Francesc Xavier Padrós, els regidors de l’Ajuntament de Barcelona Ramon García-Bragado i Carles Martí, i el promotor de l’hotel, Manuel Valderrama, propietari d’Olivia Hotels i, en l’època, vocal de la Fundació Orfeó Català.

Pel que fa al conseller Tresserras, CiU en sol·licita la compareixença amb relació a “les subvencions i convenis amb el Palau”. Igualment, i junt amb el grup parlamentari del PP, la federació ha insistit per carta al president de la Generalitat, José Montilla, que s’ampliï al cas Pretòria la comissió d’investigació, després que la junta de portaveus no ho hagi cregut oportú fins ara.

Per la seva banda, les formacions que integren el tripartit, impulsores de la comissió, van registrar una llista de fins a 40 compareixences, amb Fèlix Millet i Jordi Montull al capdavant, entre les quals no hi ha cap exconseller de CiU, tot i que havien vinculat Felip Puig, extitular d’Obres Públiques, amb la suposada aportació de diners de la constructora Ferrovial, a través del Palau, a la Fundació Trias Fargas. Puig va afirmar ahir que se l’assenyala com a “cap de turc” i que està disposat a comparèixer “per aclarir el cas”.

Per ara no tindrà opció. Anna Simó, portaveu parlamentària d’ERC, va assegurar ahir que “en la reunió de dimarts [la primera de la comissió] s’han de pactar les compareixences, i són un tema obert”, i que “la línia no la marca un perfil polític o tècnic, sinó la utilitat i l’eficàcia”. Però als passadissos del Parlament les tres formacions han avançat que vetaran la presència de consellers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Gairebé 39.000 palestins han mort des de l’inici de l’ofensiva a la Franja

Barcelona
política

Rovira tanca el cercle de retrobades amb la JERC abans dels dies decisius

barcelona
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona