Política

Mas i Duran tanquen la crisi al límit de la ruptura de CiU

Una reunió de quatre hores i quart en un hotel sutura les ferides

De cop i volta, quan estaven al límit de la ruptura. Josep Antoni Duran va tancar ahir amb Artur Mas la crisi que havia obert dissabte en deixar en l’aire la seva candidatura a les generals. Després d’una reunió de quatre hores i quart en un hotel de Barcelona, de les 8 del matí a les 12.15 del migdia, el líder d’Unió va acceptar ser el candidat de CiU. I ho va fer mostrant, en un comunicat conjunt, el respecte d’Unió cap al procés de refundació del catalanisme que impulsa Mas. Aquest era el punt clau de qualsevol reconducció de la crisi, perquè aquesta vegada no es tractava ben bé de diferències personals sinó de projecte polític.

El cost d’un trencament
Mai CiU havia estat tan a prop del trencament, i això també va acabar pressionant cap a l’entesa. Unió no podia assumir amb garanties el repte d’anar a les eleccions per separat i Mas –no pas altres dirigents de CDC– no volia ser l’executor d’una ruptura que tindria un cost enorme per al projecte de casa gran del catalanisme. El resultat va ser la coincidència a refer els ponts cercant un comú denominador del projecte democristià i de la pluralitat convergent, amb voluntat de sumar.

Caldrà confirmar en les pròximes setmanes si les ferides se suturen, però la facilitat amb què s’ha resolt la crisi, en una sola entrevista celebrada en situació límit, va acompanyada d’un compromís mutu per anar a les eleccions generals sense més polèmiques. “Sense la mínima fissura d’aquí endavant”, precisava ahir un dirigent d’Unió.

Per ajudar-hi han pactat també un cert calendari. La setmana vinent Mas i Duran escenificaran gestos d’entesa, el primer a Barcelona i el segon aprofitant una roda de premsa en un viatge a Praga. I després el líder d’Unió acudirà a la conferència del 20 de novembre en què Mas ha d’ampliar la seva idea de refundar el catalanisme.
Però és una evidència que Duran surt de la crisi oberta dissabte amb el crèdit afeblit com a candidat i que haurà de refer la seva figura davant l’electorat convergent, especialment el sobiranista i el que es defineix com a socialdemòcrata o bé liberal. Tots aquests sectors, que a CDC són majoritaris, s’han sentit molestos per algunes afirmacions de Duran al llarg de la polèmica. Aquest aspecte serà determinant si el candidat de CiU pretén igualar o superar els 10 escons que va obtenir als anteriors comicis. Fonts d’Unió són optimistes i recorden que falten quasi sis mesos per a les eleccions; al seu entendre és marge suficient per reconduir les coses.
La nota conjunta feta pública ahir pels dos dirigents de CiU no culpa cap dels dos partits de la crisi, reitera la voluntat de “centralitat” política i es referma en els acords del 23 de juliol, que són els que van tancar l’anterior episodi de tensions, el primer en què es va elucubrar amb una ruptura de la federació. En aquell pacte va quedar fixat que qualsevol negociació postelectoral amb el PSOE seria acordada de forma conjunta.

Segons fonts de CDC i Unió, la reunió d’ahir no va servir només per pactar una sortida a la crisi, sinó que Mas i Duran també van analitzar els seus respectius projectes. El líder de CDC va remarcar que la proposta de refundar el catalanisme no fa cap mal a la candidatura de les generals, ni tampoc posa en perill la identitat d’Unió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.