Política

La UE impulsa un acord per "refundar" el capitalisme

Crisi financera

De cadàver polític a guru contra la crisi financera, el premier britànic, Gordon Brown, va protagonitzar ahir la cimera en què els Vint-i-set van ratificar el pla de rescat pactat diumenge a París. Donant per fet que, tot i el pessimisme de les borses, amb aquests prop de dos bilions d’euros de diners públics per capitalitzar els bancs amb problemes i garantir els préstecs interbancaris ja s’ha aconseguit parar el primer cop, Brown va intentar convèncer els seus col·legues que ara cal passar “a la fase dos” i reformar el Fons Monetari Internacional perquè controli i reguli de debò el sistema financer mundial.


El president de torn de la UE, el francès Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van recollir el guant del ressuscitat Brown impulsant la convocatòria d’una cimera internacional aquest novembre a Nova York. “És el lloc on va començar tot”, va apuntar Sarkozy, que va proposar als seus homòlegs basar aquesta “refundació del capitalisme” en “un principi simple: que cap institució financera no pugui escapar de la regulació i la vigilància”.
Sarkozy vol disparar contra els hedge funds i “els forats negres dels paradisos fiscals, que no poden seguir existint”.



El govern espanyol tem que se’l torni a deixar al marge i el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, va haver d’advertir a Brown que si vol tocar els acords de Bretton Woods del 1944 ha de fer-ho a l’assemblea del mateix FMI i del Banc Mundial, tot i reconèixer que serà “imprescindible” que abans es prepari en cimeres del G-8 o del G-20.



Més cobertura de dipòsits
La Comissió Europea va seguir el guió escrit entre Luxemburg i l’Elisi i va proposar als caps d’Estat i de govern que apugin la cobertura dels dipòsits bancaris en cas de fallida fins a 50.000 euros, primer, i fins a 100.000 d’aquí a un any. “El consens és generalitzat, només hi ha hagut comentaris tècnics”, va avançar Solbes, que va haver de demanar paciència davant la nova caiguda de les borses: “No recuperarem la confiança d’un dia per l’altre, aquests processos no són lineals ni automàtics, però les mesures que hem adoptat són prou importants per tornar a la normalitat en un temps raonable”.



Els quinze socis de la zona euro i Brown van aconseguir així estendre a la resta de la UE la recepta de Downing Street contra el virus financer que ha creuat l’Atlàntic. Els Vint-i-set es comprometrien a “preservar l’estabilitat del sistema, donar suport a les institucions financeres importants, evitar les fallides i garantir els dipòsits”, fixa l’esborrany de les conclusions. Brussel·les, a més, vol reduir a 72 hores el temps màxim en què s’haurien de tornar els estalvis en cas de fallida, davant els entre tres i nou mesos actuals.


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona