Política

Proinosa, empresa mimada de totes les administracions

Gramepark atorgava totes les grans obres a l’empresa de Singla; la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona també hi han confiat

Els serveis jurídics de Proinosa juraven i perjuraven dimarts que el seu president, Josep Singla, sortiria indemne de l’operació Pretòria que ara mateix l’ha portat a declarar davant l’Audiència Nacional a dalt d’un furgó de la Guàrdia Civil, que tot plegat era un “error” i que només consideraven que el seu màxim dirigent estava “retingut”.

I el cert és que totes les administracions que fins ara havien confiat en l’empresa de Singla deuen estar inquietes per la confiança absoluta dipositada al llarg dels anys en Singla, que s’ha adjudicat en solitari o a través de diferents enteses, molts projectes emblemàtics i de grans infraestructures a tot el territori català.

Amb balanços d’exercicis triomfants (180 i 210 milions d’euros en facturació el 2007 i el 2008), Proinosa s’ha vist esquitxada a l’operació Pretòria com a empresa mimada de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet –a través de la societat municipal Gramepark–, a la qual, segons fonts del consistori, s’adjudicaven tots els projectes d’envergadura de la ciutat, des dels pàrquings municipals –quatre en els últims dos exercicis– fins a escales mecàniques o a la reconstrucció de l’edifici afectat per l’explosió de gas de fa quatre anys al barri del Fondo.

En menys quantitat però amb la mateixa qualitat, l’empresa de Josep Singla ha rebut, només aquest 2009, l’adjudicació de la prolongació de la línia 5 del metro de Barcelona en el tram Horta-Vall d’Hebron, el nou edifici corporatiu de l’Incasol, el nou teatre de Lloret o els mercats municipals del Bon Pastor a Barcelona i de Can Vidalet a Esplugues de Llobregat.

La flamant seu de Proinosa al Districte Econòmic de l’Hospitalet –l’antic polígon Granvia Sud que Celestino Corbacho va remodelar amb Ikea i un centre comercial– és el centre d’operacions sobre el qual han recaigut també aquest 2009 projectes com l’ampliació de La Maquinista. Però el 2008 hi ha adjudicacions gens menyspreables, com la reconstrucció d’El Molino, el centre logístic de Decathlon a la Zona Franca, una part de la terminal Sud, el parc logístic de l’aeroport de Girona i, sobretot, el centre d’emergències 112 de Reus. Es dóna la circumstància que Interior va atorgar a Proinosa la construcció d’aquest centre en un procés de licitació restringida “per motius de seguretat”.

Si reculem més en el temps, veiem que Proinosa també ha col·locat el seu cartell en obres famoses com el Gran Casino Costa Brava i els terrenys de l’antic cinema París, on ara hi ha un Zara.

En les últimes inauguracions públiques, Singla ha aconseguit que el president de la Generalitat, José Montilla, es fes la foto en un centre per a persones dependents a Sant Just o que l’alcalde de Sant Adrià inaugurés el pont de la Catalana. Singla, última perla, és el president de la Cambra de Comerç del Kazakhstan.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.