Recoder tanca un cicle
L'alcalde de Sant Cugat anuncia que no es tornarà a presentar com a candidat a les eleccions municipals i admet per primer cop que li faria il·lusió ser conseller d'un govern presidit per Artur Mas
La tinenta d'alcalde Mercè Conesa s'entreveu com a pròxima candidata, i també substituiria Recoder en cas que aquest no esgoti l'actual mandat
L'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, va oficialitzar ahir la seva renúncia a a encapçalar per quarta vegada consecutiva les llistes de CiU a Sant Cugat, on governa amb majoria absoluta. Recoder va voler desvincular la seva decisió de la proximitat de les eleccions autonòmiques que s'han de celebrar el 28 de novembre. Crec en la renovació de la política, sempre ho he pensat, i intento ser coherent entre el que penso i el que faig, assegurava ahir l'alcalde. Per Recoder, dotze anys són suficients per tancar un cicle. Ahir, però, en va obrir un altre.
Els insistents rumors que des de fa prop d'un any el situen en un futur govern de la Generalitat al costat d'Artur Mas com a president, ahir s'esvaïen una mica més. Per primer cop Recoder admetia la seva il·lusió de formar part del govern de la Generalitat si CiU guanya les eleccions i aconsegueix formar govern. “Els reptes m'il·lusionen”, va afegir.
La possibilitat que Recoder sigui conseller de la Generalitat en un govern de CiU va agafar ahir especial embranzida tot i que l'alcalde va voler deixar clar que, de moment, es manté a l'alcaldia: “Amb la mateixa intensitat que sempre he dedicat a Sant Cugat”. Però hi va posar un termini: “Esgotaré el mandat, si no és que els somnis es fan realitat”, en referència a una possible victòria de CiU en les eleccions autonòmiques, tal com pronostiquen totes les enquestes, i a la possibilitat que Mas pugui formi govern.
En aquest context, Recoder com a alcalde no podria compatibilitzar el càrrec amb una conselleria, per la qual cosa hauria de deixar l'Ajuntament. Arribat el cas, l' Ajuntament recauria en mans, fins a les eleccions municipals del maig del 2011, molt probablement de la tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, la principal candidata a substituir Recoder en les llistes locals de CiU.
L'alcalde, tot i que ahir no va voler mencionar noms, ja que és una tasca que correspon a l'executiu local de CiU, sí que va expressar la seva satisfacció perquè per primer cop l'alcaldia de Sant Cugat pugui estar en mans d'una dona. Recoder també va fer una aposta per la continuïtat. “Estic segur que el projecte que hem dut a terme a Sant Cugat és compartit per tota la gent de CiU i que qui vingui darrere el defensarà amb un estil personal i idees renovades”, va afegir.
Sacsejada a Catalunya
Candidata a l'octubre
L'anunci fet ahir per Recoder posa en marxa la maquinària de CDC a Sant Cugat, un aparell que no estava, però, adormit. De fet, des de l'executiva local ja s'havia temptejat Conesa per fer-se càrrec de l'alcaldia. Fins a data d'avui, l'actual tinenta d'alcalde de Territori és l'única persona que ha expressat al partit la seva predisposició per acceptar l'encàrrec, com reconeixia ahir el president de CDC a Sant Cugat, Jordi Puigneró. Durant les pròximes setmanes es convocarà una executiva local per presentar el candidat a les eleccions municipals. L'opció de l'executiu haurà de ser ratificada per l'assemblea local, una votació que es podria produir entre finals de setembre i principi d'octubre. D'acord amb els estatuts de la federació que formen CDC i UDC, l'alcaldia de Sant Cugat correspon a un membre de CDC, ja que és el partit que n'ocupa el càrrec.
Recoder va accedir al càrrec d'alcalde el juny del 1999 després que el seu antecessor, Joan Aymerich, renunciés a repetir d'alcaldable per CiU. Van ser membres de la secció local de CDC que van anar a buscar Recoder quan aquest encara era diputat al Congrés de Madrid, tal com ell mateix va explicar fa un any i mig en motiu del seu desè aniversari al capdavant del consistori. En els primers anys a l'alcaldia, va compaginar la seva feina al municipi amb la de diputat al Parlament, tasca que va deixar per dedicar-se a la ciutat. L'últim mandat es va presentar amb el lema “100% Sant Cugat” i aquell any, el 2007, va guanyar per majoria absoluta. El mateix lema que precisament des de fa un any li han retret els seus oponents polítics a l'Ajuntament, que acusaven Recoder d'avantposar la política nacional als interessos de la ciutat. Recoder ha governat el municipi amb el PP durant un mandat, i un altre al costat d'ERC, partit que va rebutjar el segon oferiment de Recoder just en aquest mandat i malgrat gaudir de majoria absoluta.
LA FRASE
LA FRASE
LA XIFRA
Sant Cugat amb ulls de dona
La persona que de ben segur substituirà Recoder com a cap de llista a les eleccions municipals serà Mercè Conesa, l'actual tinenta d'alcalde de Territori i qui porta el pes dels temes relacionats amb l'urbanisme de la ciutat. Si els resultats electorals que ha aconseguit Recoder acompanyen a la pròxima candidatura de CiU, Conesa es podria convertir en la primera alcaldessa del municipi. Una possibilitat que l'alcalde veuria amb bons ulls, tal com ell mateix va insinuar fa mesos durant una visita a un equipament de Mira-sol, on va lamentar que en la llista de tots els alcaldes que han passat pel municipi no hi hagués cap dona. D'altra banda, Conesa ha rebutjat parlar de la seva possible candidatura, però tot sembla indicar que ahir l'alcalde de Sant Cugat amb el seu anunci va accelerar-ne els tràmits. Conesa va entrar a l'Ajuntament el 2004. En el seu primer mandat va ser tinenta d'alcalde de Polítiques Socials i, a partir del segon, exerceix com a màxima responsable dels temes d'urbanisme.
De passeig i amb llibreta
Recoder és un alcalde que trepitja la ciutat i manté el contacte amb els veïns
Anota des de queixes veïnals fins a la trencadissa de rajoles
Emma AnsolaFeina, feina i més feina. Des que Lluís Recoder va accedir a l'alcaldia de Sant Cugat és habitual veure'l passejar un cop a la setmana per la ciutat ja sigui per observar el desenvolupament d'unes obres o bé per copsar l'ànim dels veïns. Les passejades les acompanya amb anotacions a una llibreta de fulls blancs sobre les mancances que troba o la reclamació d'un veí que li demana una barana per pujar les escales del carrer, peticions que després trasllada al seu equip. Recoder fa d'alcalde, al carrer i al despatx.
A les hores que dedica a la feina s'hi suma les dosis de proximitat que aporta en el tracte amb els veïns. Afable i molt correcte en les formes és l'alcalde que molts ciutadans de municipis veïns diuen que voldrien tenir fins i tot aquells que són afins a altres partits. Però tot excés a vegades pot esdevenir defecte i sovint la seva dedicació a la feina també ofereix d'ell una imatge distant i freda quan se'l tracta.
Absorbit per un horari sense hores, ha transformat una ciutat en un municipi verd on la multitud d'arbres que s'hi planten mostren també les seves ombres. Sant Cugat, que els últims temps ha absorbit un gran nombre d'habitants procedents d'altres punts de l'àrea metropolitana, s'ha convertit en una ciutat massa avesada a l'oferta privada i comença a notar una manca d'equipaments preocupant.
Aficionat a la muntanya –aquest estiu ha fet un 3.000–, i a la bicicleta, l'esforç que imposen aquests esports el traslladarà ara en el nou projecte que albira, transformar Catalunya. Com qui arriba al cim i comença a disfrutar de les vistes que ofereix la muntanya, a Recoder ahir se'l veia il·lusionat i content per iniciar una nova escalada, per dedicar el mateix esforç que li ha dedicat a Sant Cugat sabent que després pot arribar el premi o simplement per haver posat, si més no, un punt i apart als rumors existents sobre el seu futur. Avui, dimecres, Recoder tornarà a les seves passejades, encara que sigui la del camí de casa al despatx. En algun moment traurà de la butxaca la llibreta i començarà a apuntar.
Ho tinc tot per fer!
El poble s'ha fet gran
Des que Lluís Recoder va accedir a l'alcaldia de Sant Cugat ha governat vuit mesos en minoria, ha tingut com a socis de govern el PP (1999) i ERC (2003-2007), i ara mana amb majoria absoluta
La ciutat ha crescut amb barris nous, els últims dels quals són El Turó de Can Mates i Volpalleres
Lluís Recoder sempre que pot explica que Sant Cugat –amb 82.000 habitants– és una ciutat que té un poble dins seu. Quan Recoder va accedir a l'alcaldia per primera vegada l'any 1999, el Sant Cugat d'aleshores en poc s'assemblava a l'actual. L'artífex d'aquesta transformació, tal com reconeixia ahir, explicava que els inicis van ser molts durs perquè va costar molt assentar les bases i començar a dibuixar la ciutat que tenia al cap. Com difícil va ser per a Recoder la formació del seu primer govern municipal. CiU revalidava l'alcaldia —que havia tingut Joan Aymerich des de 1987— gràcies a haver estat la força més votada amb nou regidors. El primer mandat del govern de Recoder va ser en solitari els primers vuit mesos. Tot seguit, va aconseguir l'estabilitat necessària gràcies al pacte amb els quatre regidors del PP. Començava així una trajectòria com a alcalde que no continuarà, per voluntat pròpia, a partir del maig del 2011.
Les eleccions municipals del 2003 van confirmar l'hegemonia de CiU a la ciutat i Recoder va continuar a l'alcaldia. I ho va fer durant aquells quatre anys, amb els deu regidors de CiU i els tres edils d'ERC com a companys de viatge. És durant aquests dos mandats quan es dóna l'impuls definitiu al canvi de fesomia de Sant Cugat i comença el gran creixement urbanístic amb els nous barris de Coll Favà, Sant Domènec-el Colomer, Can Magí-Roquetes, Torre Blanca, Parc Central i més recentment el Turó de Can Mates i Vollpalleres. El creixement urbanístic de tots aquests anys també s'acompanya de la requalificació de sòl urbanitzable residencial en sòl terciari i industrial, uns canvis que permeten que actualment el 80% de les empreses situades a la ciutat siguin del sector serveis. Paral·lelament a aquests passos, els mandats de Lluís Recoder s'han basat en un urbanisme d'edificis de poca altura i àmplies zones verdes. El mandat 2003-2007 culmina amb la posada en funcionament de l'edifici nou de l'Ajuntament, situat a la rambla del Celler, i que substituïa l'antic edifici de la plaça Barcelona. Els resultats del comicis locals del 2007 van tornar a donar la victòria a la candidatura de Recoder i aquesta vegada ho van fer per majoria absoluta. CiU va obtenir 14 dels 25 regidors del ple i, malgrat aquesta còmoda victòria, l'alcalde va oferir a ERC tornar a compartir les tasques de govern, però els republicans ho van rebutjar.
Els encerts
Un dels projectes del qual Lluís Recoder se sent més orgullós és la conversió en zona de vianants del nucli històric de la ciutat. Els carrers i carrerons que uneixen la plaça d'Octavià —presidida pel monestir— i la plaça de Lluís Millet —amb l'estació més atapeïda dels Ferrocarrils de la Generalitat— són ara d'ús preferent per als ciutadans, una imatge del tot diferent de la que Recoder tenia en accedir a l'alcaldia. Els governs de Recoder també han tret pit durant aquests anys de l'impuls de diverses promocions d'habitatge protegit mitjançant l'empresa pública Promusa. En aquest camp, el govern de Recoder ha estat inflexible amb aquells veïns als quals s'adjudicava un pis de promoció municipal però que al final no hi anaven a viure i han estat obligats per la justícia a retornar els pisos al consistori per poder-los a adjudicar a altres ciutadans. La consolidació d'una oferta cultural de qualitat a la ciutat gràcies a la programació del Teatre Auditori així com el conservatori de música Victòria dels Àngels omplen l'actiu de la feina ben feta en l'àmbit cultural. Igualment, Recoder també ha treballat per portar a la ciutat institucions que potenciïn el caràcter educatiu, innovador i emprenedor de la ciutat amb l'arribada de diverses universitats —l'última ha estat el campus d'Esade Creàpolis— i el projecte de futur per situar a Sant Cugat la part de gestió de l'Institut Europeu de Tecnologia.
Pedres a la sabata
La geografia de Sant Cugat ha comportat als successius governs de Lluís Recoder diferents maldecaps i litigis per protegir espais dins i a tocar de Collserola. El cas més conegut és la voluntat del grup immobiliari Núñez i Navarro d'urbanitzar l'àmbit de Torre Negra. La negativa municipal —i també ciutadana— a aixecar pisos en aquest indret situat al sud-est del terme municipal ha marcat l'agenda política de tots aquests anys. Zones com Can Busquets o Can Monmany, després d'anys amb l'amenaça de ser urbanitzats, han començat a assegurar-se durant l'últim mandat de Recoder la seva preservació a canvi de traslladar el seu sòl urbanitzable en altres espais de la ciutat. Una altra de les pedres a la sabata que ha tingut Recoder al llarg dels seus governs ha estat la urbanització dels districtes de Mira-sol, la Floresta i les Planes. Després de múltiples promeses per enllestir-les en mandats anteriors, Recoder explicava ahir que aviat començarà la urbanització del penúltim sector de Mira-sol. Així doncs, encara quedarà feina pendent per al seu substitut. I per últim, Recoder ha rebut crítiques per la lenta implantació de la recollida selectiva de la brossa i pels canvis en la utilització del model de reciclatge de residus.
L'oposició es prepara per a uns comicis municipals que ara veu més igualats
La retirada de Lluís Recoder com a cap de llista de CiU fa que PSC, ICV-EUiA i ERC parlin d'una “nova etapa”, mentre que el PP dubta que les coses canviïn
La decisió de l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, de no tornar-se a presentar com a cap de llista de CiU a les eleccions que s'han de celebrar el maig del 2011 ha obert les portes a un nou escenari en la política local del municipi vallesà. Almenys així ho veuen els portaveus dels grups municipals de les forces d'esquerra de la ciutat.
Salvador Gausa (PSC) parla obertament “d'una nova etapa que canviarà el mapa polític de Sant Cugat”. Pel regidor socialista, últimament la ciutat ha passat de tenir un alcalde “dedicat al 100% a la ciutat a estar centrat en els interessos particulars en la política catalana”.
Joan Calderón (ICV-EUiA) considera que Recoder “és un alcalde amb un projecte esgotat” perquè no ha sabut fer front a la crisi econòmica, no ha planificat els equipaments que necessita la ciutat i perquè és “un ecologista de Power Point”.
Raül Grangé (ERC) diu que l'anunci de Recoder “deixa el camí obert perquè a les pròximes eleccions municipals no s'enfrontarà un candidat amb carisma contra la resta” i està convençut que durant la campanya “s'escoltaran més les idees i hi haurà un contrast de programes”.
Berta Rodríguez (PP) és la que menys canvis preveu en el panorama polític, ja que està convençuda que CiU es continuarà “beneficiant del treball que ha fet al capdavant del govern de la ciutat durant els últims anys”.
Plegar abans d'hora?
El portaveu ecosocialista considera que si Recoder no vol ser alcalde de Sant Cugat cal “que plegui de seguida”, i afegeix que després de les eleccions del 28-N “Recoder podria ser un bon cap de l'oposició al Parlament”. Gausa i Rodríguez són de l'opinió que Lluís Recoder “té un compromís amb la ciutadania fins al final del mandat”, mentre que Grangé diu que, en el seu lloc, ell es “retiraria de seguida, faria campanya electoral i després quedaria a disposició del partit en espera dels resultats electorals”.