En dansa preelectoral
Els partits escalfen l'inici de final de legislatura al Camp i l'Ebre
Tres dels cinc caps de llista principals són nous, amb la pugna CiU-ERC de rerefons
Incloent-hi la data electoral, tot és a punt perquè els partits escampin les implicacions territorials del seu programa per als comicis al Parlament, encara que n'hi ha, com ERC o el PP, des de posicions contraposades, que hi veuen el moment de prioritzar “la càrrega del missatge nacional” o “la sortida de la crisi econòmica”, respectivament, per damunt del discurs local. Només repeteixen com a caps de llista el socialista Xavier Sabaté i el popular Rafa Luna, i s'han retirat de la primera línia de foc el convergent Joan Miquel Nadal –definitivament– i el republicà Ernest Benach –número dos per Barcelona–. A CiU, les enquestes li permeten aspirar al vuitè diputat per Tarragona; fins i tot a prendre-li a ERC, que no té clar que la reusenca Empar Pont, substituta de Benach, tingui assegurat l'escó. Segons els mateixos sondejos, el PP i ICV es quedarien igual i el PSC haurà d'estar pendent de la magnitud del seu defalliment per veure si pot mantenir els cinc diputats assolits en les dues darreres eleccions, resoltes amb dos governs tripartits.
Precisament els socis de govern, com és lògic, han trigat més a concentrar-se en la precampanya. Els socialistes tot just acaben de fer aterrar a la demarcació la campanya reivindicativa de l'obra de govern: El canvi real. La consellera Marina Geli i Xavier Sabaté la van explicar a Tarragona –s'instal·laran tanques en català (70%) i en castellà (30%)– i van mirar d'insuflar autoestima als seus: “Amb Maragall vam dir que faríem el canvi; ens ho vam creure i l'hem fet. Malgrat la crisi, ens sentim raonablement satisfets”, va manifestar el cap de llista flixenc. ERC –De los Rios ha aprofitat l'agenda estival, incloses les diades castelleres, per “deixar-se veure”– i ICV –amb reivindicacions públiques de la seva aportació a l'executiu– han anat escalfant motors en els darrers mesos, però al ralentí. L'artilleria es traurà al carrer a partir d'ara. Amb tot, CiU, la favorita, ja ha portat la seva campanya itinerant Preparats pel Canvi a totes les capitals de comarca. “Ha anat bé perquè et permet el contacte directe amb la gent abans d'ultimar el programa”, explica una candidata. Fonts pròximes a Josep Poblet expliquen que la seva activitat, i no només com a president de la Diputació, ja està sent frenètica. Des de pregons de festes fins a dinars populars, la federació també ha explotat la campanya tarragonina Idees pel canvi pels barris de la capital.
Especialment actiu també ha estat Rafa Luna, del PP, que fa un parell de mesos que fa trobades amb entitats i representants sectorials, “per recollir-ne les inquietuds abans de fer el programa”, segons fonts del partit. La líder d'ICV, Hortènsia Grau, ha aixecat la veu en la lluita contra el magatzem de residus per a Ascó, que pot ser un dels grans filons territorials ecosocialistes.
Els alts càrrecs no hauran de plegar 15 dies abans
Arran d'una consulta que va fer Esquerra Republicana, la Junta Electoral Central va emetre aquest estiu una resolució que permetrà que els càrrecs del govern que van a les llistes electorals mantinguin la seva condició dins de l'administració durant la campanya electoral. Per exemple, el delegat del govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, no haurà de plegar 15 dies abans pel fet d'encapçalar la candidatura del PSC per Tarragona, i el mateix és aplicable al delegat del govern a l'Ebre, el número dos dels republicans, Lluís Salvadó, i a altres casos. La resolució de la junta electoral és clara, ja que diu que Catalunya no ha regulat les causes d'inelegibilitat per a les eleccions al Parlament, per la qual cosa s'aplica la llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estatal. I aquesta, en el seu article sobre supòsits d'inelegibilitat, “no fa cap previsió referida als alts càrrecs de l'administració de la Generalitat de Catalunya”, excepte els directors d'entitats de radio televisió que depenguin de les comunitats autònomes.
Desembarcament independentista
Reagrupament, una de les peces de la fornada nova de candidatures independentistes exposada a diluir-se en la falta d'unitat, té designat des de fa temps un número u per Tarragona, l'almosterenc Ferran Pujol, i l'esperança de beure del desencís respecte d'ERC i CiU. La formació que lidera Joan Carretero ha perdut, però, adeptes il·lustres al Camp i l'Ebre perquè no respecta de manera escrupolosa el sistema de llistes obertes, i això ha engreixat l'altra aposta forta de l'independentisme, la Solidaritat Catalana de Joan Laporta, que va escollir dissabte passat Hèctor López Bofill, amb els exreagrupats Albert Pereira i Caritat Garcia als llocs dos i tres, respectivament. De la seva banda, Ciutadans, la formació espanyolista de centre esquerra que va irrompre al Parlament ara fa tres anys –a Tarragona va arreplegar prop de 7.000 vots, però es va quedar sense diputat–, no ha fet llista electoral a totes les demarcacions però sí a Tarragona. La designació està prevista per a un pròxim consell general de la formació.