Política

CiU constata en un informe la coincidència amb Castells

CiU manté una “gran coincidència” amb la valoració negativa que ha fet el conseller d’Economia, Antoni Castells, de la darrera proposta de finançament del ministre Pedro Solbes, segons un informe intern dels nacionalistes. L’estudi, al qual ha tingut accés l’AVUI, desgrana vuit –de deu– punts en els quals existeix sintonia entre Castells i els nacionalistes. Tant la federació com el conseller lamenten que la proposta de Solbes incompleix l’Estatut. Aquest és el punt central de la posició del govern i la de l’oposició, que sobre el paper permetria recuperar una posició unitària catalana.

La bilateralitat

CiU aplaudeix que Castells critiqui també “la falta de reconeixement de la bilateralitat entre l’Estat i la Generalitat prevista a l’Estatut”. També està d’acord amb la queixa que la proposta de Solbes no inclou cap xifra. Aquí, però, inclou un matís: per a la conselleria la quantificació serà determinant per decidir si el model és vàlid o no. En canvi, per CiU és important també el conjunt del model, si és un salt en l’autogovern i si redueix el dèficit fiscal.

Un altre punt de sintonia és que el conseller es queixa que en les variables de població que vol incloure Solbes s’han omès les previsions de l’Estatut, i que no hi ha garanties de lleialtat institucional. Aquest punt és de gran transcendència econòmica, perquè suposaria compensar a la Generalitat la supressió de l’impost del patrimoni.

L’informe de CiU també valora positivament que Castells denunciï falta de garanties per crear el futur consorci entre l’Agència Tributària estatal i la catalana. Aquest hauria d’haver-se posat en funcionament abans del 9 d’agost, igual com el nou model de finançament, segons l’Estatut. Fins ara Solbes no ha parlat mai del consorci, que és essencial perquè la Generalitat participi en la recaptació dels grans impostos. L’estudi consta de 7 pàgines, en les quals es repassa la resposta de Castells tema per tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.