Política

Putin arrasa

El partit oficialista Rússia Unida va guanyar ahir clarament les eleccions a la Duma, la cambra baixa del parlament rus, amb més d’un 63% de vots, segons els primers resultats oficials, enmig de la denúncia de fraus de l’oposició, que prepara protestes.

Segons la Comissió Electoral, amb 40% de vots escrutats Rússia Unida obtenia el 63,1% dels sufragis, el Partit Comunista l’11,5%, els ultranacionalistes del Partit Liberal Demòcrata el 9,4% i Rússia Justa, formació creada des del poder, el 7,6%.
Amb aquests resultats només entraran aquests quatre partits a la Duma i, tal com es preveia, els partits liberals d’orientació democràtica, la Unió de Forces de Dretes (SPS) i el Partit Demòcrata Rus Iàbloko, en quedaran fora.

El president Vladímir Putin, que encapçala la llista de Rússia Unida, va felicitar el partit per la victòria i el cap de la formació, Borís Grizlov, va sentenciar que “el referèndum sobre el Pla Putin ha tingut lloc i ha guanyat a la primera”, en al·lusió a mantenir la política del president i que aquest continuï dirigint-la quan deixi a presidència a la primavera. Grizlov va dir que el partit no vol reformar la Constitució i que “gràcies al suport dels ciutadans” tindrà una forta majoria a la Duma.

El PC, segona força
La segona força més votada, el Partit Comunista, va anunciar que impugnarà els resultats davant el Suprem i prepara manifestacions de protesta. Vadim Soloviov, cap dels serveis jurídics del partit, va declarar que “l’onada de violacions supera totes les normes”, en referència a més de 10.000 casos d’irregularitats.
Guennadi Ziugànov, el líder dels comunistes, va denunciar que li han robat un 11% dels vots a favor de Rússia Justa i dels ultres.

Nikita Belikh, líder de la Unió de Forces de Dretes, va declarar que els comicis d’ahir “han estat els menys honestos a la història de Rússia”, i també presentaran una queixa a la Comissió Electoral. Grigori Iavlinski, líder de Iàbloko, va denunciar que s’havien violat “totes les normes”.

L’organització de defensa dels drets dels electors Golos també va constatar nombroses irregularitats. La participació va ser del 62%, sis punts més que l’any 2003.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.