Política

Carod-Rovira afirma el seu propòsit de continuar en l'acció política per estendre el sobiranisme

El vicepresident del govern català exclou abandonar ERC afirmant que "no és hora d'escissions ni de més fragmentacions" en el mapa polític català i defensa l'aposta pel tripartit

Text íntegre de la conferència de Carod-Rovira a la Pedrera

Josep-Lluís Carod-Rovira afirma que vol continuar en l'acció política "per construir la nació des de l'esquerra" i assegura que "no és hora d'escisisons ni de més fragmentacions en el mapa polític català". L'expresident d'ERC i vicepresident del govern de la Generalitat ha donat a entendre així que descarta la realització de qualsevol moviment que representi una confrontació amb l'actual direcció del partit.

Carod-Rovira ha congregat aquest dimecres l'atenció informativa amb una conferència a la Pedrera de Barcelona, en la qual, havia anunciat, donaria algunes pistes sobre el seu futur polític després de la seva exclusió de les llistes electorals anunciada per Joan Puigcercós. "S'acosten canvis profunds en la política catalana, els propers anys. I jo seré en aquests canvis", ha afirmat Carod. "I hi sóc ara ja, contribuint a preparar aquests canvis sense la més mínima interferència en la dinàmica electoral", ha afegit. 

El dirigent republicà ha reivindicat un cop més que "un país es construeix des de totes les ideologies democràtiques". Per això ha proposat la necessitat "d'estendre la consciència nacional i el sentit de pertinença eixamplant-ne la base, més que no pas de radicalitzar els convençuts". Al mateix temps, ha proclamat que "a la construcció i extensió de l'espai independentista des d'una òptica clarament d'esquerres, jo m'hi sumo".

Carod no ha deixat passar l'oportunitat per desqualificar "l'independentisme del foc d'encenalls", en una referència implícita a la plataforma que impulsa Joan Carretero. Per això ha proposat "no errar el diagnòstic" i apostar pel "tossut treball en la construcció d'espais de sobirania, el de la seriositat, el de la responsabilitat", i s'ha mostrat convençut que aquest espai és avui "transversal".

"No hi pot haver un monopoli de l'independentisme", ha proclamat, després de destacar que un dels canvis més importants que ha experimentat la societat catalana en els últims anys ha estat precisament "la innegable extensió" del sobiranisme en tots els àmbits polítics i socials. En la defensa d'aquesta idea ha justificat també l'aposta republicana de pactar el govern de la Generalitat amb el PSC i ICV, que ha defensat com a "estratègia d'unitat nacional en la construcció de la nació" d'horitzó "incloent, de cohesió territorial i social".

Patriotisme social versus nacionalisme

"El motor de la construcció permanent de la nació catalana no pot ser la nacionalista, esgotadora i frustrant obsessió antiespanyola", ha proclamat Carod. Per això, ha reivindicat un "patriotisme social", basat en el benestar i la solidaritat", amb l'argument que "l'èxit de l'esdevenidor nacional de la Catalunya futura depèn molt més dels qui encara no pugen al carro nacional, que no pas dels centenars de milers que ja hi són". "La nació com a punt d'arribada i no com a punt de partida com fan els nacionalistes", ha remarcat.

A l'auditori de la Pedrera hi ha assistit la plana major d'Esquerra, com el secretari general, Joan Ridao; el president del Parlament, Ernest Benach; els consellers Josep Huguet, Joan Manuel Tresserres, Carme Capdevila i Jordi Ausàs; la portaveu parlamentària, Anna Simó, i Jordi Carbonell, entre molts altres. En canvi, ha estat remarcable l'absència del president d'ERC, Joan Puigcercós, de viatge a Galícia per pronunciar una conferència i reunir-se amb la direcció del BNG.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.