Política

CiU estima en 2.329 milions el guany que dóna el pressupost

Finançament

El ministre d’Economia, Pedro Solbes, va presentar ahir els pressupostos de l’Estat per al 2009 i CiU es va afanyar a fer una primera estimació de la xifra que es preveu que generi el nou model per al finançament de la Generalitat: 2.329 milions d’euros més. Es tracta d’un 10% més de diners per a la part del pressupost català que prové del model de finançament de les comunitats, i serveix per restar un punt del dèficit fiscal, ara situat entre un 8,7% i un 9,8% del PIB, segons el ministeri.

La xifra es desprèn d’una relativament senzilla operació, a l’espera del detall dels comptes. Es tracta de calcular els diners que genera la nova cistella d’impostos i restar-li –ara CiU ho admet– el fons de suficiència que ha rebut Catalunya el 2008 i que ara no cobraria per l’augment de la cistella. Amb tot, CiU creu que si l’Estat ha d’ingressar menys diners en concepte d’impostos, els diners a repartir seran menys i, per tant, la xifra a restar a la cistella, més baixa. La federació també reivindica que es compensi la Generalitat amb 471 milions per la desaparició de l’impost sobre el patrimoni.

CiU havia arribat a reivindicar 5.230 milions de guany defensant mantenir el fons de suficiència, però ara accepta perdre’l el primer any, la qual cosa demostra que, aïllant el soroll, la unitat catalana no està tan lluny. Per la seva banda, la Cambra de Comerç va fer marxa enrere i va tornar a reivindicar, en un comunicat, un guany d’entre 3.500 i 3.800 milions.

Encara que el vicepresident va procurar ocultar les xifres amb què es mou, els comptes aprovats deixen entreveure que es guarden pocs diners per tancar el finançament. Diners que podrien sortir del dèficit de l’1,5% del PIB previst: 17.100 milions. Dimarts Solbes portarà els comptes al Congrés i és allà on en donarà alguns detalls, com ara la xifra de la disposició addicional tercera de l’Estatut, que estableix una inversió per a Catalunya equivalent al seu PIB, que el ministeri assegura complir.

Inversió a Rodalies
Si més no, a dos mesos d’aprovar-se els comptes per al 2009, el consell de ministres donava ahir llum verda a una injecció de 250 milions d’euros per a la millora de la xarxa ferroviària catalana, principalment la de Rodalies. La xifra correspon al que s’havia acordat en els comptes en vigor.

També ahir, casualment, es licitava un nou tram de la Y Basca, la línia d’alta velocitat que unirà les tres capitals d’Euskadi, valorat en 45 milions d’euros. Els sis vots del PNB són, ara per ara, els únics que té més o menys garantits Solbes per poder aprovar els comptes al Congrés abans d’acabar l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.