Política

CiU i el PSC s'acusen mútuament d'estar disposats a pactar la Generalitat amb el PP

Duran diu que veu els socialistes capaços de fer tractes amb Rajoy i Camacho per "tornar a arraconar" la formació d'Artur Mas, i José Zaragoza respon que és Artur Mas el que busca aquesta aliança per "afany de poder"

Acusacions mútues d'estar disposats a pacta amb el PP el govern de la Generalitat i una majoria estable al Parlament després de les eleccions previstes per a la tardor de 2010. Aquesta ha estat la reacció dels dos partits majoritaris a Catalunya després que el president dels populars, Mariano Rajoy, hagi dit a Barcelona que el pacte que va portar Patxi López a ser lehendakari es podria traslladar a Catalunya.

El president d'Unió i secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, el líder de la federació que en alguns moments ha buscat més la complicitat amb els socialistes –fet que ha arribat a provocar malestar a CDC–, ha optat aquest dilluns per la confrontació directa en relació a la possibilitat d'aquest pacte a la basca.

Per Durant, el PSC acabarà pactant amb el PP si ho considera necessari per tornar a arraconar CiU a l'oposició al Parlament. Duran ha comparegut aquest migdia, després de l'executiva de CiU, al costat del secretari general adjunt de CiU, el convergent Xavier Trias, i ha donat credibilitat a la "descarada aposta" de Rajoy per un acord de govern amb el PSC també a Catalunya, si l'aritmètica electoral ho permet, i ha relativitzat les negatives dels socialistes catalans a tenir en compte la proposta.

Duran ha recordat que els socialistes bascos es van passar tota la campanya electoral dient que "això no passaria de cap manera, i després va passar": "Aquí també poden dir el mateix els socialistes catalans. Poden negar-ho, com Sant Pere, tres vegades, però després quan arriba l'hora de la veritat és una altra cosa".

Segons Duran, hi ha antecedents que fan pensar que una entesa entre socialistes i populars per governar a Catalunya és una opció més que plausible. El primer és el propi pacte al País Basc, on el PP va cedir els seus vots per investir com a lehendakari Patxi López.

Però, sobretot, el que a Duran el fa témer que un "pacte a la basca" a Catalunya no és una hipòtesi impossible és la sèrie de contactes que han mantingut el president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, i la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, per "intentar arraconar CiU".

Fruit d'aquests contactes discrets, ha recordat Duran, va sorgir l'acord per posar en marxa el Consell de Garanties Estatutàries, amb una composició que no va satisfer CiU però sí socialistes i populars. A més, ha remarcat, PP i PSOE "es posen d'acord a Madrid per tallar el pas a transferències a la Generalitat", com en el cas de la gestió aeroportuària.

Per tot això, segons el secretari general de CiU, "cal prendre's seriosament la proposta de Rajoy", perquè "són capaços de posar-se d'acord quan els convé".

No descarta cap pacte de CiU, excepte amb ICV
Duran ha eludit pronunciar-se sobre la política d'aliances postelectorals de CiU, si bé ha coincidit amb Artur Mas en el fet que només sembla descartable una fórmula de govern CiU-ICV.

No ha donat per impossible un acord CiU-PP, encara que sí que ha posat de relleu el "desinterès" que semblen mostrar els populars cap a aquesta possibilitat, en presentar un recurs tant contra l'Estatut com contra la nova llei catalana d'educació, dues normes essencials per CiU.

Zaragoza: "Però quina broma és aquesta?"
Des de l'altra banda del terreny de joc, el secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, ha assegurat que li sembla "una broma" que es plantegi la possibilitat que els socialistes catalans pactin amb el PP el govern de la Generalitat.

Així ho ha expressat  Zaragoza aquest dilluns al migdia, en comparèixer davant de la premsa després de l'executiva del PSC. "Però quina broma és aquesta?", ha respost a la pregunta d'un possible pacte a la basca a Catalunya. Segons Zaragoza, el missatge del PP és "l'antítesi" del que defensen els socialistes, i ha posat com a exemple el recurs dels populars contra l'Estatut al TC.

Pel socialista, és precisament Artur Mas qui mostra predisposició de pactar amb el PP. En aquest sentit, ha acusat Mas de moure's per "afany de tenir el poder a qualsevol preu".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.