Política

Zapatero i Rajoy es reuneixen amb dificultats objectives per refer la unitat contra ETA

Zapatero i Rajoy es tornaran a veure les cares a soles al Palau de la Moncloa. La reunió d’avui arriba després que la mateixa ETA va proclamar el final del procés de pau i pretén posar les bases per refer la unitat de PSOE i PP contra el terrorisme. Les posicions de partida fan difícil a priori aquest objectiu si l’un o l’altre no cedeixen ostensiblement.

Tots dos saben que una aclaparadora majoria dels ciutadans reclamen la unitat dels dos grans partits però cap d’ells vol aparèixer com el culpable del fossar cada cop més ample que els separa des que ETA va decretar l’alto el foc el 22 de març de 2006.

Zapatero creu que tenia tot el dret i la legitimitat per buscar un final dialogat d’ETA i que el PP havia d’estar al seu costat. Avui dilluns, a partir de les onze, proposarà a Rajoy girar full, oblidar els retrets i refer la unitat en base a un nou pacte antiterrorista que inclogui tots els partits i sense condicions prèvies. El president espanyol no admet errors en la gestió de l’alto el foc perquè això podria ensorrar la seva popularitat.

Rajoy pretén precisament això. Des del primer dia es va desmarcar de l’estratègia de Zapatero i el seu govern al crit de “diàleg no, derrota sí” i ara vol que, abans de parlar de refer la unitat, el cap de l’executiu faci una rectificació clara i pública de la seva política. I que prengui des d’ara mesures rellevants –bàsicament la il·legalització d’EHAK i ANB– que evidenciïn el gir.

Clima de precampanya
El clima de precampanya de les generals dificulta encara més els acords. Uns i altres fan càlculs electorals tot i que asseguren afrontar la cita amb “bon ànim” i sense “condicions prèvies”.

La d’avui és la vuitena reunió que els dos principals líders polítics espanyols celebren en més de tres anys de legislatura. La darrera va ser el 8 de gener, dies després de l’atemptat de la T-4 de Barajas i en plena escalada de retrets.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona
Política

L’ANC denuncia un atac “feixista” a la seu nacional de Barcelona

barcelona
Perú

Alberto Fujimori serà candidat a les eleccions presidencials

Barcelona
estats units

Trump sobreviu a un atac en un míting republicà

los angeles