Política

Abstenció històrica a Catalunya

Només un 37,5% dels catalans han votat en les eleccions europees. En el conjunt de la UE, s'han mobilitzat un 2,5% menys d'electors que fa cinc anys

Catalunya ha registrat aquest diumenge l'abstenció més alta en unes eleccions des de l'inici de la democràcia: un 62,46%. La participació ha quedat reduïda al 37,54% de l'electorat, més de vuit punts inferior a la mitjana de l'Estat espanyol, que ha estat del 46%.

Fins ara, les eleccions amb l'abstenció més alta a Catalunya eren les europees del 2004, en què el 60,20% dels electors van decidir no acudir a les urnes i només va votar el 39,80% del cens.

En anteriors convocatòries de comicis europeus, a Catalunya van votar el 67,9% dels electors el 1987, el 51,5% el 1989, el 51,9% el 1994, i el 54,8% en les de 1999.

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat ja havia advertit que les europees se celebrarien en el moment de més insatisfacció política i econòmica a Catalunya en els últims quatre anys, des que el juny del 2005 es va publicar el primer baròmetre.

En aquest sentit, cal entendre l'alt percentatge de vots en blanc dipositats a Catalunya, un 2,93%, davant de l'1,41% de la mitjana de l'Estat espanyol, així com de vots nuls, que ha arribat a un 0,77%.

La participació en els eleccions europees en el conjunt de la Unió Europea (UE), ha tornat a caure a un mínim històric, en situar-se en el 43,01%, per sota del 45,47% registrat en els comicis de fa cinc anys, segons el mateix Parlament Europeu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Consell de la República, a punt per al retorn de Puigdemont

barcelona

El PSC es conjura perquè Paneque sigui alcaldessa de la ciutat

girona
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona