Política

Nova picabaralla entre PSOE i PP per l'enfrontament entre el rei i Chávez

Aznar truca Zapatero per agrair la seva defensa davant els insults de Chávez

L'enfrontament verbal entre el rei d'Espanya i Hugo Chávez ha generat tot tipus de reaccions entre la classe política i ha provocat una nova picabaralla entre el PSOE i el PP. Tot i que l'expresident espanyol José María Aznar va reaccionar agraint per via telefònica l'actitud de Zapatero, els dos partits no s'han estat de culpabilitzar-se pels fets d'ahir a la cimera iberoamericana.
El Partit Popular, per boca de la seva secretària de Política Territorial, Soraya Sáenz de Santamaría, ha retret al president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, "les amistats certament qüestionables" que manté amb alguns líders iberoamericans. Saenz ha afegit que se sent "orgullosa i satisfeta" per l'actitud del rei, sentiments que assegura compartir "amb la resta dels espanyols". Rajoy considera "adequada" la resposta de Zapatero, però considera que l'actual president ha "malbaratat" el prestigi d'Espanya. També des de les files populars, l'alcaldessa de València, Rita Barberà ha manifestat el seu total "suport, respecte i gratitud" al rei, al temps que ha criticat l'actual política exterior espanyola. "Què està passant en la política exterior espanyola per a que hagi de sortir el rei a la primera fila para defensar Espanya per comptes del govern?", ha preguntat Barberà. Molt més contundent ha estat el responsable de Comunicació del PP, Gabriel Elorriaga, que va titllar ahir de "pusil·lànime" l'actitud de Zapatero davant els atacs de Chávez.

Per la seva banda, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats, Diego López Garrido, ha afirmat que el president veneçolà "hauria d'arreglar els seus problemes interns i no intentar llençar pilotes fora", cosa que al seu parer fa Chávez "amb insults a dirigents democràtics". Pel que fa a la reacció del PP, la secretària de Relaciones Internacionales del PSOE, Elena Valenciano s'ha mostrat "sorpresa" per les crítiques rebudes des del PP, ja que Zapatero estava "defensant Aznar" en el moment de l'enfrontament. "No sabem si Aznar i el PP haurien actuat de la mateixa manera", ha considerat Valenciano, abans d'assenyalar que "quan viatgen pel món" els populars "critiquen durament" el president Zapatero i el seu govern. "Nosaltres tenim una concepció de defensa que transcendeix un plantejament exclusivament ideològic o partidista", ha assegurat Valenciano.

El rei "perd les formes"
La resta de partits polítics també han dit la seva en l'afer. Així, el portaveu d'IU-ICV al Congrés, Joan Herrera (ICV), ha considerat que el rei "perd les formes" quan demana a Chávez que calli, fet que ha considerat erroni malgrat el que van dir a la sessió el dirigent veneçolà i el nicaragüenc. Herrera també ha reclamat "més responsabilitat social i ambiental" a les empreses espanyoles a Llatinoamèrica.

Amb un raonament semblant s'ha pronunciat el portaveu del grup parlamentari d'ERC, Joan Ridao, que ha qualificat d'"una mica prepotent" l'actitud del Rei Joan Carles a la cimera Iberoamericana i ha assegurat que el monarca "es pensa encara que està en l'època de Carles I". Més enllà de la mala educació i la "incorrecció" amb la qual s'estava manifestant Chávez, qui havia acusat de feixista a l'expresident del govern espanyol, José María Aznar, i que estava criticant durament a les empreses espanyoles que operen al continent sud-americà, per a Ridao la intervenció del Rei va ser "desafiadora".

Per la seva banda, el líder de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran (UDC), ha aplaudit al Rei Joan Carles i al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per les "actituds en defensa de la dignitat del sistema democràtic espanyol" en la XVII Cimera Iberoamericana, però ha afegit que Zapatero "no ha estat conscient del que significa el perill del populisme que hi ha després de Chávez".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.