Política

El País Valencià i Andalusia demanen des de la Generalitat que s'acati la sentència del TC sobre l'Estatut

Saura defensa la constitucionalitat del text català en una trobada amb tres dels territoris que l'han portat al Constitucional

Representants del País Valencià i d'Andalusia han demanat aquest dilluns que "acati la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut". Ho han dit en roda de premsa al Palau de la Generalitat després de la V Trobada de Comunitats Autònomes per al desenvolupament dels seus estatuts i després que el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, advertís que "una sentència negativa del TC seria un retrocés per al desenvolupament autonòmic de l'Estat".

El conseller Saura ha tornat a defensar la constitucionalitat del text i ha recordat que ha passat tots els filtres democràtics. Tot i això, ha avisat que "una sentència negativa seria una involució no només per a Catalunya sinó per a totes les comunitats autònomes".

Comunitats que creuen inconstitucional l'Estatut

Saura ha fet aquestes declaracions davant de representants de tres territoris, País Valencià, Illes Balears i Aragó, que han recorregut el text català.

El conseller de Governació del País Valencià, Serafín Castellano, ha admès que trobada no era un lloc pels desencontres. Ho ha manifestat conscient que en aquest tema no hi ha acord amb el Govern, ja que la Generalitat valenciana ha portat l'Estatut al Constitucional. València és crítica en els punts que fan referència al nou model de finançament i a l'aigua.

El conseller de la Presidència d'Andalusia, Antonio Ávila, ha volgut intervenir per dir bàsicament que s'ha d'acatar la sentència. "El primer, pel que fa a la sentències, és esperar, conèixer i després acatar".

Per la seva part, el vicepresident d'Aragó, José Ángel Biel, ha explicat que va ser diputat de les Corts constituents l'any 1977 i ha indicat que sap amb quin sentit es va fer el títol vuitè de la Constitució, que fa referència a les comunitats autònomes. "Crec en el què l'Estat significa i crec en les senyes d'identitat de cada comunitat tot allò que faci possible el desenvolupament de l'estat de les autonomies en el marc del que es va parlar en aquella data em semblarà bé", ha remarcat.

Aragó i Balears van portar l'Estatut al Tribunal Constitucional perquè no estan d'acord amb la disposició del text que integra gran part de l'Arxiu de la Corona d'Aragó en el sistema d'arxius de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.