Política

JAUME ARNALL

ALCALDE D'EL FAR D'EMPORDÀ (PSC)

“El Far és a les portes d'un canvi”

Es rehabilitarà tot el nucli antic que està molt deteriorat

Avui entra en servei la depuració de les aigües residuals

Perfil
Jaume Arnall fa deu anys que és alcalde del Far, on no hi ha hagut mai oposició perquè la única llista que es presenta a les municipals és la del PSC. Arnall, que és pagès de professió, tornarà a encapçalar la pròxima llista.

Aquest mandat és el més complicat a causa del finançament i la crisi?

Pel finançament als ajuntaments, ja fa anys que és complicat i en relació amb la crisi, l'Ajuntament del Far no l'hem notat gaire perquè mai hem tingut grans ingressos derivats de zones industrials o de molta construcció. I precisament aquest any, pel nostre Ajuntament ha estat molt prosper perquè hem aconseguit finançar obres que teníem encallades i hem sembrat les obres que es faran en els pròxims quatre o cinc anys.

Com ara quines?

Segurament la més important és el projecte Viure al poble que suposa una inversió d'1 milió i que ens permetrà reformar el nucli antic i dinamitzar-lo. Tot i ser la part més maca del poble, està deteriorat. Ara ja hi estem fent un parell d'actuacions com el casal d'avis i dispensari, que ha d'estar acabat d'aquí a sis o set mesos, i l'edifici de la rectoria. Són dues obres de mig milió cadascuna i que sumat a la rehabilitació dels carrers permetrà potenciar el poble. Perquè fins ara el Far era un poble esplèndid per viure i visitar però no se li havia tret el suc a les possibilitats que téc. I ara estem davant la oportunitat de convertir-lo en un dels més macos de l'Empordà, que ja ho és.

Quina utilitat donaran a la rectoria?

En una part es farà un centre d'interpretació del paisatge que va lligat a la carta del paisatge l i d'alguna manera serà l'epicentre dels deu miradors que hi ha a l'Alt Empordà. Es tracta de fer-hi temes de divulgació, d'educació, exposicions lligats al paisatge de l'Alt Empordà.

Un paisatge que és considera un valor però que permanentment està amenaçat per projectes econòmics que tenen el beneplàcit del govern català.

És evident que afecten el paisatge. Els molins penso que si se situen on s'han de situar no és un mal projecte. Si es fa bé no ha d'estar renyit amb la preservació del paisatge. El que passa és que durant anys s'han fet coses malament a municipis turístics on s'ha construït desordenadament i han tret unes plusvàlues i han explotat uns recursos naturals com les platges, i no potser que acabin manant i diguin que els municipis de l'interior, que no tenim res, no si pot fer res perquè els turistes que vénen a la costa ho trobin tot maco.

S'ha estrenat el polígon Logis Empordà que feia anys que estava pendent. Què suposa?

Fa molts anys que s'esperava, potser anem a un ritme lent d'implantació d'empreses per la situació econòmica, però és un ritme ferm i real. Aquesta setmana entra en funcionament la depuradora del polígon, a la qual també hi connectem la xarxa del poble i del veïnat de la Oliva. I això és una gran aportació perquè permet tenir aquest servei que per un municipi de 500 habitants és difícil d'aconseguir. També està mig construïda la subestació elèctrica.

I el que no es desencalla és el centre de transports intermodal del qual es va començar a parlar l'any 1986.
Ara una empresa redacta el projecte bàsic des de la variant del tren, que s'ha fet al Pont del Príncep, fins al polígon Les Pedroses, que és on hi haurà el centre intermodal de mercaderies. Sobre quan es pot fer? No ho sé. Fa tant de temps que se'n parla que cap data és creïble, se n'han dit tantes que fins que no es vegi ...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.