La Diada a Madrid
Acte institucional del president de la Generalitat
Montilla: fets, no paraules
El mandatari català avisa Zapatero que per combatre la mala maror de la sentència de l'Estatut no n'hi ha prou amb “picar l'ullet”
Afirma que CiU mostra una cara a Madrid i una altra a Catalunya
José Montilla pretén que José Luis Rodríguez Zapatero s'apliqui el seu lema: “Fets, i no paraules” i abandoni d'una vegada l'estratègia del qui dia passa any empeny perquè, si no, la ruptura emocional i política entre Catalunya i Espanya es farà cada cop més evident. El president de la Generalitat va aprofitar la seva presència ahir a Madrid per celebrar la Diada per reflexionar en veu alta davant els anuncis de l'executiu espanyol que intentarà sargir els pedaços que queden de l'Estatut amb vista al 28-N. I avisava que “s'equivoquen” els que pensen que les ferides que ha ocasionat la sentència del Tribunal Constitucional es curaran amb el pas del temps i amb una simple “picada d'ulls benintencionada”. “El malestar no és ni superficial ni passatger. No en tinguin cap dubte!”, emfasitzava.
Així doncs, si en els propers mesos el que des del govern de Zapatero s'ha volgut presentar com una operació de rescat del text català acaba sent una simple estratègia per guanyar temps, no només perjudicarà els interessos electorals del PSC, sinó que la “desafecció” que el mandatari del PSC predica cada cop que visita Madrid acabarà creant una distància insalvable de bona part de la societat catalana respecte d'Espanya.
Montilla va voler donar un significat “especial” a la quarta Diada que celebra a Madrid des que és president i la darrera abans del combat electoral. Acompanyat del ministre de Treball i molt aviat company de llista, Celestino Corbacho, i de la ministra de Defensa, Carme Chacón, el president no va voler imprimir un to de comiat al seu discurs. Tot el contrari, va encoratjar els presents a retrobar-se l'any vinent en les mateixes circumstàncies. L'aroma preelectoral, però, era present als jardins de la Residencia de Estudiantes i, de fet, una bona part de les converses no amagaven el neguit pel futur del PSC davant unes enquestes que pronostiquen una imminent irrupció de CiU a les institucions catalanes.
El cap de llista del PSC no es va oblidar d'aquest fet i va alertar que a partir del 28-N el camí de Catalunya és incert, ja que el projecte de l'Espanya plural pot acabar sent substituït per una ofensiva que suposarà la ruptura definitiva amb l'Estat. I en aquest escenari hi va situar CiU, a qui va acusar d'amagar aquest objectiu a Madrid mentre que, en canvi, a Catalunya aparenta compartir-lo.
Defensa l'Espanya federal
Montilla va donar a triar entre aquesta opció i la que ell representa, la de caminar cap a l'Espanya plenament plurinacional o plurilingüística. “D'orientació federal”, concloïa davant un auditori en el qual es va trobar a faltar la presència d'algun membre de la direcció del PSOE. Les tenses relacions que últimament ha mantingut la cúpula del PSC amb el partit de Zapatero arran del debat del finançament i de la sentència de l'Estatut també s'ha fet notar en aquest tipus d'actes institucionals. Ja fa temps que només els ministres catalans acostumen a fer acte de presència.
Aquest any, però, no va faltar, en canvi, una nodrida representació de membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i de magistrats del Suprem, així com representants de la vida social i empresarial madrilenya. L'acte va concloure amb un concert de la cantaora flamenca Ginesa Ortega.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 14-09-2010, Pàgina 11
- El Punt. Barcelona 14-09-2010, Pàgina 11
- El Punt. Camp de Tarragona 14-09-2010, Pàgina 11
- El Punt. Comarques Gironines 14-09-2010, Pàgina 11
- El Punt. Penedès 14-09-2010, Pàgina 11
- El Punt. Maresme 14-09-2010, Pàgina 11
- El Punt. Vallès Occidental 14-09-2010, Pàgina 11
- Avui 14-09-2010, Pàgina 5