Política

El tripartit manté les discrepàncies respecte a la decisió de la Fiscalia sobre el judici a Companys

El conseller Huguet descarta comentar la negativa a revisar el consell de guerra contra el president de la Generalitat perquè l'executiu "no té una posició comú"

La decisió de la Fiscalia del Suprem de no instar la revisió del consell de guerra sumaríssim que va condemnar a mort el president Lluís Companys manté obertes les discrepàncies entre els socis del tripartit. El conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ho ha reconegut aquesta tarda durant la roda de premsa sobre els acords del govern i amb aquest argument no s'ha volgut pronunciar en nom de l'executiu.

Josep Huguet s'ha negat a valorar en nom del govern de la Generalitat la decisió de la junta de fiscals del Tribunal Suprem de no instar la revisió del consell de guerra sumaríssim contra Lluís Companys, que va ser condemnat a morir afusellat al Castell de Montjuïc. El titular d'Innovació i dirigent d'Esquerra Republicana ha al·legat que el govern català "no té una posició comú" sobre la decisió de la Fiscalia davant els intents de restitució de la figura històrica i institucional del president Companys.

La junta de fiscals del Suprem va rebutjar la setmana passada instar la revisió del judici a Lluís Companys, que s'hauria hagut d'encarregar a la Sala Militar del Suprem, amb l'argument que la llei de la memòria històrica ha declarat nul·les de dret les sentències dictades pels tribunals de la postguerra contra milers de persones, en el procés de depuració que va dur a terme la dictadura franquista un cop acabada la Guerra Civil.

Mentre que tant el president José Montilla i el PSC com Iniciativa i el conseller Joan Saura es van mostrar satisfets amb la decisió i la van valorar com un pas molt important en la restitució de Companys, ERC i el seu secretari general, Joan Ridao, van titllar de "vergonyosa" l'actitud dels fiscals que impedirà valorar en termes de procediment i de criteris jurídics el procés seguit contra el president de la Generalitat que ha ser detingut per la Gestapo el dia 13 d'agost de 1940 a l'oest de França i posast a disposició del règim franquista, que el va afusellar el 15 d’octubre d'aquell mateix any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.