Política

ERC demana formalment a Bono que substitueixi la Constitució amb símbols franquistes de l'Eurocambra

Aquesta Constitució no només atempta contra "els pilars fonamentals de la institució europea sinó contra el contingut de la mateixa carta magna", ha dit Ridao

El portaveu i secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha adreçat una carta aquest dimarts al president del Congrés, José Bono, demanant formalment que "disposi el que sigui necessari" per procedir a "la substitució" de l'exemplar de la Constitució amb símbols franquistes de l'Eurocambra per un altre que "no només representi el parlamentarisme de l'Estat espanyol sinó també els principis democràtics que el sustenten". En aquesta missiva, Ridao considera que ERC no pot sinó donar suport a la voluntat expressada pels representants europeus i secundar la petició de retirada d'aquest exemplar.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha exposat a Bono l'existència d'aquesta Constitució amb símbols feixistes a l'Eurocambra i ha recordat també "el rebuig de nombrosos eurodiputats de diverses nacionalitats" davant aquest fet i la "petició que l'exemplar sigui retirat".

Aquesta Constitució que "conté clares referències predemocràtiques" no només atempta contra "els pilars fonamentals de la institució europea, sinó contra el contingut de la mateixa carta magna", ha argumentat Ridao.

"Com a secretari general d'Esquerra Republicana de Catalunya, partit amb representació en aquesta cambra, que durant els seus 75 anys d'història sempre s'ha significat per la defensa dels valors democràtics i de lluita contra el feixisme, per això no pot fer res més que compartir la voluntat expressada pels representants europeus i afegir-se també a la petició" de retirada de l'exemplar que va fer l'eurodiputat republicà Oriol Junqueras.

Per tot aquest seguit de motius, el portaveu republicà insta Bono perquè "disposi de tot allò que sigui necessari per esmenar l'actual estat de coses, i procedeixi a la substitució d'aquest exemplar per un altre que representi no només el parlamentarisme de l'Estat espanyol sinó també els principis democràtics que el sustenten".

Després que l'ACN va informar dijous passat que hi ha símbols franquistes a l'exemplar de la Constitució espanyola que s'exhibeix al Parlament Europeu, l'eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, va presentar una queixa formal al Parlament Europeu per l'exposició d'una Constitució espanyola amb l'àguila, el jou i les fletxes franquistes i el lema Una, grande y libre. CiU i ICV van anunciar que també demanaran explicacions i el PSC divendres passat va reclamar a Bono que enviï a Brussel·les un nou exemplar de la Constitució "amb els símbols constitucionals de l'Espanya democràtica".

Cada Estat membre de la UE ha d'oferir a l'Eurocambra una "obra d'art o objecte que sigui representatiu de la seva vida política, parlamentària o ciutadana" i el 1998 el Congrés dels Diputats va cedir aquesta simbologia franquista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.