Política

Zapatero exigeix al "règim cubà" l'alliberament dels presos polítics

Ho diu durant una reunió de la UE com a president espanyol i president de torn del consell de la Unió. Durant el seu discurs ha lamentat la mort del dissident Orlando Zapata

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha lamentat aquest dijous "profundament" la mort del dissident cubà Orlando Zapata i ha exigit al règim castrista que "retorni la llibertat als presos de consciència i respecti els drets humans". És la primera vegada que Zapatero reclama respecte pels drets humans a Cuba i l'alliberament de presos polítics.

Zapatero ha assegurat que es tracta d'una "exigència fonamental" i l'ha formulat com a president de torn de la UE en la inauguració al Congrés dels Diputats de la reunió de presidents de comissions d'Afers Exteriors dels països membres de la Unió.

La UE, ha dit, ha d'estar a l'avantguarda de la defensa dels drets humans i per això ha d'exigir a Cuba que els respecti i alliberi els presos polítics.

El president espanyol ha lamentat  així la mort de Zapata després d'una vaga de fam de 85 dies i ha transmès el seu condol a familiars i amics.

Zapatero, que parlava sobre els objectius de la presidència espanyola de la UE i dels canvis que el Tractat de Lisboa introdueix en la política exterior dels 27, ha subratllat davant el seu auditori que la UE ha de defensar "l'extensió dels sistemes democràtics a tots els continents" i ha "d'estar en l'avantguarda en la lluita pels drets humans".

"Prioritari en qualsevol regió, en qualsevol circumstància, per a tots els homes i dones del món. Avui ho és a Cuba, on hem hagut de lamentar profundament la mort després d'una llarga vaga de fam d'Orlando Zapata", ha assenyalat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.