Política

Vila d'Abadal: "Cal donar contingut a CiU: Duran líder i Mas candidat"

Entrevista a Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i membre del comitè de govern d'Unió

Josep Maria Vila d'Abadal (Vic, 1954) és una de les noves cares d'Unió sorgides del congrés socialcristià. Com a membre del comitè de govern, té idees pròpies, més enllà del discurs oficial.

No fa gaire vostè va dir el següent: "Els ciutadans són cada cop més exigents amb els polítics; per tant, cada cop és més difícil acontentar a tothom". Què vol dir, això?
Vol dir que la societat cada cop és més dependent dels polítics. Cada vegada són més nens mimats que volen que les institucions els resolguin els problemes. No hi ha un esperit de col·laboració del ciutadà en la vida social.

Què ha de fer la societat?

Recuperar aquell esperit de conscienciació social que hi havia després del franquisme en què tots ho fèiem tot. Hi ha qui ho fa però l'individu es queixa, per regla general.

M'ho posa bé perquè li pregunti què cal fer, entre polítics i ciutadans, si hi ha una retallada de l'Estatut al Tribunal Constitucional?
Això és tan greu que ja m'horroritza. El TC no hauria ara mateix de tenir ni la paraula. Ja ha parlat el poble. I, per tant, qui ha de reaccionar és la societat civil, i els partits s'han de posar en segon terme.

Però amb una manifestació no n'hi ha prou.
Si passa això és molt greu, i s'ha de calcular molt bé la resposta.

Vostè ha estat una de les cares noves d'Unió en un partit fins ara molt centrat en la figura de Duran. Cap a on va Unió?
Unió és un partit amb molta història i ha de tenir micròfon per diferenciar-se. Tenim una fricció antiquíssima plena d'amors i desamors amb CDC, abans entre Pujol i Duran i ara entre Mas i Duran.

Fins a quin punt hi influeixen les relacions personals?
Sempre hi ha alguna cosa personal que hi influeix i això a les bases també es nota. També hi ha aquesta sensació d'ocupació del poder per part de l'un o per part de l'altre.

I què han de fer?
El que jo tinc claríssim és que això no va bé. Ja hem esgotat la figura [de la federació] i ens fa mal. I a les eleccions municipals és on es veu més clar. Jo en sóc un exemple: vaig entrar a Vic després d'una baralla entre els dos partits i en contra de la voluntat d'Unió. El súmmum! I ara Unió té dues possibilitats i cal decidir-se: una és provar què som Unió sols i després fer pactes com el PNB ha fet amb EA mil vegades. Com que aquesta ens faria mal, hi ha una altra solució: mantinguem les personalitats però donem contingut polític a CiU, que Duran sigui el líder i Mas el candidat. Seguir com estem ens fa perdre vots.

Vostè no s'hi sentiria còmode, a la Casa Gran, si no l'hagués fet CDC?
L'únic problema de la Casa Gran és que no sorgeix dels dos partits. Si hagués sortit dels dos partits, seria un gran projecte. Ara és d'en Mas però Unió, des de dins o des de fora, hi ha de participar.

Per tant, quin sentit té la reunió UDC-PSC? ¿No és una mica per emprenyar Convergència?
Home, però quantes vegades s'ha reunit CDC amb ministres. Ho ha fet sempre que ha volgut...

Però no en una reunió al màxim nivell, amb delegacions de cinc persones per banda...
És normal que Unió, en aquesta nova etapa amb més cares, amb un Duran més líder, es reuneixi amb qui vulgui. El que és estrany és que no s'avisin. No és per emprenyar, sinó perquè Duran vol tenir una opinió directa del president del PSC i de la Generalitat.

Vostè governa amb el PSC i ERC a l'ajuntament i amb el PSC al consell comarcal. Què tal?
Molt bé. Funciona correctament.

Aquesta entesa amb el PSC, ¿és extrapolable a Catalunya?
Sí, amb el PSC i amb ERC, amb tots dos. M'agrada més. Catalunya necessita ara un govern fort, dels partits demòcrates importants, per pacificar el país i per tirar endavant grans projectes com el Quart Cinturó. I que el govern governi i que els partits no s'hi ingereixin. I ICV ha demostrat que això no ho sap fer. I el PP són espanyols, són una altra cosa.

I a Madrid?
A Madrid és molt diferent. Els catalans, a Madrid, no hi hem d'anar a fer res. Ja sé que això a Duran no li agradarà que ho digui però jo crec que no. Si Duran s'asseu en un govern espanyol, no tindrà força per canviar decisions que no li agradin.

Vostè a Vic té un banc de proves amb la immigració però també hi ha 4 regidors de Plataforma per Catalunya. Els veu al Parlament?
 

Jo me'ls imagino, jo els hi veig, al Parlament. Anglada té un discurs que en moments de crisi i immigració pot captar vot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.