Política

Pacte a mitges

Els quatre sectors acosten posicions sobre la ponència política

¿Hi tornarà a haver pacte entre els sectors de Carod i Puigcercós? Aquesta és, entre altres, la pregunta que respondrà el congrés d’ERC d’avui, que ha de fixar l’estratègia del partit per als pròxims anys i en què Joan Puigcercós ha de proposar una nova direcció perquè la ratifiqui la militància. Malgrat que la setmana ha estat marcada per les negociacions i les reunions a totes bandes a la recerca d’un congrés plàcid, els negociadors del nou president d’ERC –escollit en les eleccions pel 37,22% de la militància– se’n van anar ahir a dormir sense haver tancat un acord amb el sector del president sortint, Josep-Lluís Carod-Rovira. Hi va haver fumata blanca pel que fa a la ponència política, però no pas quant a la nova executiva.

La peça Niubò
“Hi anirem a pit descobert”, va manifestar a l’AVUI un destacat membre de l’equip de Puigcercós, que si no hi ha un acord in extremis durant aquest matí, sotmetrà a votació divuit noms de la seva confiança que no inclouran ni representants del sector de Carod ni dels crítics, que no tenen previst formar part de la direcció però que tampoc tenen intenció de posar excessius bastons a les rodes perquè l’executiva de Puigcercós tiri endavant. La clau la tornen a tenir els militants, aquesta vegada els que s’han inscrit al congrés, i d’aquí que l’equip del nou president d’ERC s’afanyés ahir a la nit a mobilitzar via SMS els afins. Puigcercós confia a tenir controlada una assemblea per a la qual hi ha inscrits 4.073 militants.

Executiva sense crítics
Les discrepàncies entre els sectors de Carod i Puigcercós han girat a l’entorn dels noms i els càrrecs de cada família que han d’integrar la nova direcció. Segons fonts pròximes a Puigcercós, els quatre noms proposats pels negociadors carodistes són assumibles, però sense que això representi que ocupin càrrecs de pes. Els carodistes reclamen una peça clau com la secretaria d’organització –que han proposat que ocupi Rafel Niubò–, una condició inacceptable per a Puigcercós. Segons aquestes fonts, la contraoferta de Puigcercós passa perquè Niubò ocupi la presidència del consell nacional, un càrrec que no accepten els de Carod.

Si no hi ha canvis d’última hora, a l’executiva tampoc no hi haurà representants dels dos sectors crítics del partit. El de Joan Carretero, que va quedar per darrere de Puigcercós a les primàries de dissabte passat, podria no sotmetre a votació la seva ponència alternativa i abstenir-se en l’oficial com a gest d’oposició constructiva. Puigcercós ha prioritzat aquesta setmana el pacte amb el promotor de RCat, però les seves condicions per arribar un acord –dur al Parlament l’anul·lació del decret de la tercera hora de castellà, per exemple– s’han considerat inassumibles per l’entorn del nou president, que ha hagut de fer equilibris entre el que li demanaven bona part dels afins i el compromís de mantenir l’estabilitat del tripartit. I el sector d’Uriel Bertran també es resistia a última hora d’ahir a incloure alguns dels seus membres a la nova direcció.

Pendents de Carod
Una altra de les incògnites del congrés d’avui és el to i el missatge amb què s’acomiadarà Carod –fins avui president del partit–, que no té intenció de renunciar a repetir com a candidat republicà a les eleccions al Parlament. El sector guanyador va accedir ahir a retirar una esmena que, si s’hagués aprovat, impedia a Carod desafiar Puigcercós a les urnes en les primàries que preveuen els estatuts de la formació. La batalla del cap de llista no està previst que es tanqui avui.

Esmenes acceptades
El nombre d’esmenes al document que ha coordinat Josep Huguet es va reduir substancialment, fins al punt que les candidatures de Carod i Puigcercós les han retirades. El document que avui votarà la militància no inclou el calendari sobre el referèndum del 2014 que proposava el tàndem Benach-Niubò, però sí el compromís de fer la consulta. Pel que fa al model de partit, s’han inclòs mecanismes de control de l’estructura, però no pas les auditories que volia Niubò. I una de les esmenes claus, la de renegociar el govern, també podria caure, atès que el text oficial ha incorporat un apartat que estableix la necessitat d’“actualitzar” el pacte.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.