Política

Guerra de nervis per la llei de vegueries

Tarragona convoca una concentració en defensa de la capitalitat de la seva demarcació. L'alcalde, contrari al projecte, critica el seu homòleg de Reus, també socialista. Mentrestant, el delegat del govern a l'Ebre, republicà, dóna per fet que la norma impulsada per Ausàs s'aprovarà a l'executiu el 12 de gener

La tensió per la llei de vegueries creix, especialment al sud del Principat. Aquest dijous, l'alcalde de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros –que la setmana passada es va plantar al Parlament per demanar que s'aturés el projecte–, presentava la campanya Vine a defensar Tarragona. I mentrestant, el republicà Lluís Salvadó, delegat de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, donava per fet que l'avantprojecte de llei d'organització territorial impulsat pel conseller del seu partit Jordi Ausàs s'aprovarà en la reunió de govern del 12 de gener. Si això es confirmés, la frenada imposada pels socialistes dins del tripartit seria un simple ajornament d'una setmana.

De fet, estava clar que Ausàs, conseller de Governació d'ERC, continuava defensant que el seu text s'havia de discutir i aprovar en la primer consell executiu de l'any, el 5 de gener. Ara, tot indica que el govern treballa amb la data del 12 de gener com a la més factible per aprovar l'avantprojecte de llei que organitza Catalunya en vegueries.

Segons Salvadó, la llei passarà pel consell tècnic el 5 de gener, que és la data que el conseller de Governació, Jordi Ausàs, va donar perquè la llei fos aprovada. Governació mantenia aquest dimecres el 5 de gener com el dia per aprovar la llei, tot i que sense descartar que s'ajornés uns dies, sempre dins del mes de gener.

Finalment, doncs, i segons Salvadó, aquest ajornament seria d'una setmana i la llei s'aprovaria el 12 de gener, perquè el consell tècnic no va aprovar dimecres passat el text perquè s'havien d'acabar de perfilar alguns extrems. "És una llei que ha aixecat susceptibilitats en molts territoris i ciutats de Catalunya. Volem lligar molt bé el seu articulat", ha argumentat Salvadó.

L'estira-i-arronsa entre ERC i el PSC és un. Però n'hi ha tres més: entre el Penedès i el govern –ERC assegura que està disposada a admetre una vuitena vegueria però els socialistes no volen ni parlar-ne i el projecte d'Ausàs no l'inclou–, entre el govern i la Vall d'Aran i entre Tarragona i Reus. I aquest últim conflicte, que enfronta dos alcaldes socialistes, s'ha agreujat avui mateix.

Ballesteros ha advertit que l'alcalde de Reus, Lluís Miquel Pérez, i la societat civil de la capital del Baix Camp "han començat a perdre els nervis" davant la "fermesa" de Tarragona en la defensa del seu posicionament pel que fa a la capitalitat de la futura vegueria. Reus vol que sigui compartida i Tarragona s'hi nega.

Ballesteros ha apuntat que no el satisfà l'actitud de Reus i ha tornat a fer una crida a la unitat territorial. Tot i així, el batlle tarragoní ha reiterat que la ciutat "no cedirà ni un mil·límetre" en els seus plantejaments i "arribarà fins al final". De fet, ha llançat aquests avisos durant la presentació de l'acte de dimecres que ve, en què es farà a Tarragona una concentració en defensa de la seva capitalitat sota el lema Vine a defensar Tarragona.

En la presentació, Ballesteros estava acompanyat de representants d'entitats de la ciutat involucrades en l'organització de l'acte, que han fet una crida a la participació. També hi eren els portaveus dels diferents grups municipals de l'Ajuntament tarragoní i el president de la Cambra de Comerç, Albert Abelló.

La concentració ja té el suport de prop de 300 entitats i més de 2.000 persones han signat el manifest que l'acompanya. Ballesteros ha ressaltat que aquests números "gairebé suposen el doble de les entitats de Reus" que donen suport a la campanya endegada per la plataforma rival sota el lema Tots som capital.

Segons Ballesteros, la concentració de dimecres que ve serà un acte reivindicatiu en defensa de les "conviccions profundes" de Tarragona. "Som capital i ho seguirem sent passi el que passi", ha afegit. Segons l'alcalde, no es tracta d'un "atac a ningú, tal com alguns volen que sigui", sinó per deixar clar que la ciutat "vol mantenir l'statu quo que altres li volen prendre". "Reus tindrà una oportunitat per treballar junts pel territori", ha afegit.

No obstant, l'alcalde ha estat contundent en assegurar que Tarragona "no caurà en la temptació en què vol fer-la caure algú per fer-li perdre els nervis". En aquest sentit, ha afirmat que "alguns ja han començat a perdre els nervis i la batalla, si es que n'hi havia", ha sentenciat.

Tanmateix, i mentre reclamava la capitalitat de la vegueria per a Tarragona, Ballesteros ha insistit en la seva petició perquè la llei "es quedi damunt la taula" per ara.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.