Política

El TSJM anul·la les escoltes de converses entre els imputats del cas Gürtel i els seus advocats

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid considera il·legals les intervencions ordenades per Baltsar Garzón quan els imputats eren a la presó

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha decidit anul·lar, per considerar-les il·legals, totes les escoltes que el jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, va ordenar realitzar als imputats de la trama Gürtel quan aquests eren a la presó i es comunicaven amb els seus advocats defensors. El tribunal considera que es va vulnerar el dret fonamental a la defensa.

El jutge va tenir accés a totes les converses de Francisco Correa, suposat cervell de la trama relacionada amb el PP, Pablo Crespo i Antoine Sánchez. Aquesta decisió suposa un daltabaix en la instrucció del cas.

A més a més, Garzón està encausat per aquests fets acusat de prevaricació i interpretació il·legal de comunicacions. Un dels magistrats ha emès un vot particular contrari a la decisió.

Els jutges consideren que la instrucció de Garzón va "vulnerar el dret de defensa i el dret a no declarar contra ells mateixos i a no confessar-se culpables, així com el dret a un procés públic amb totes les garanties". No han quedat anul·lades les escoltes quan l'advocat amb qui parlaven no era la seva defensa, per entendre que en aquests casos la instrucció no entrava a conèixer l'estratègia de defensa que preparaven.

Queda en mans del jutge instructor al tribunal madrileny, Antonio Pedreira, discernir quina part del cas ha quedat "contaminada" per aquestes escoltes i per tant també haurà de ser anul·lada per aportar al procediment dades obtingudes de manera irregular.

Tot i aquesta anul·lació, el tribunal creu que els imputats han de seguir en règim de presó provisional com fins ara perquè "ni han desaparegut de manera automàtica i immediata els indicis que en el seu dia van aconsellar adoptar aquestes prevencions, ni tampoc s'han esfumat els motius determinants del seu manteniment" a la presó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.