Política

Montilla demana "sentit comú" als jutges del TC per evitar la sentència abans de la renonació

El president no vol dir si la Generalitat recusà els jutges proposats pel PP un cop siguin dins del tribunal. Assegura que l'òrgan que dicti sentència ho ha de fer "sense les ombres de sospita que hi ha ara"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha apel·lat aquest dimarts al "sentit comú" dels membres del Tribunal Constitucional (TC) per emetre la sentència sobre l'Estatut després que s'hagi impulsat la seva renovació.

Sobre la possibilitat que el ple del TC acordi una sentència abans que els membres amb mandat caducat siguin substituïts, Montilla ha assegurat que "a l'actual TC hi ha persones amb molt de sentit comú".

No obstant, ha deixat clar que no sap quan hi haurà una sentència i que no es vol posicionar sobre "situacions que no sé si es produiran" i ha afegit que cal un tribunal "sense les ombres de sospita que en aquest moments té el TC".

Montilla ha insistit en la necessitat que "s'apliqui la llei" i que "no quedin dubtes", i ha mostrat la seva satisfacció per la seva intervenció al Senat perquè "tots els grups estan en disposició de posar en marxa la comissió de nomenaments de la cambra alta i procedir a la renovació del TC". "Jo no vaig a vèncer, sinó a convèncer", ha garantit després que el PSOE acceptés reactivar la renovació del tribunal.

Davant dels recursos de l'Estatut, Montilla ha insistit en la necessitat que "s'hi pronunciï un tribunal sobre qui no hi hagi cap tipus de dubte". Tot i això, ha volgut ser respectuós amb el tribunal, que és "qui marca el seu propi calendari".

Sobre la posició que va expressar aquest dilluns el PSOE, Montilla ha constatat que ells "han manifestat sempre l'interès que es renovi el TC" i que "ara s'ha fet de manera més explícita'. A més, no ha volgut pressuposar que els candidats del PP per renovar el tribunal seran els dos mateixos noms que el PSOE rebutjava. 'No vull aventurar qui seran els elegits i sobre futures recusacions', ha dit.

La via del Senat, no del Congrés

Preguntat sobre si les iniciatives per renovar el TC també es portaran al Congrés dels Diputats, Montilla ha recordat que la resolució aprovada al Parlament per tripartit i CiU explicitava que es portés al Senat. "Això no tanca altres portes, però el que diu la resolució és el Senat", ha afegit.

Sobre la intenció de CiU de portar-ho també al Congrés, Montilla s'ha limitat a dir que la federació nacionalista "pot fer el que cregui oportú", però l'acord que "condiciona a la resta" diu que es portarà al Senat. "Altres poden fer el que vulguin, però serà pel seu compte", ha dit.

"Les llengües no tenen preu"


El president ha recordat que no és el primer cop que s'utilitza el català al Senat i que això requereix d'un servei de traducció. "Sembla que ho vaig fer jo per ser un furibund nacionalista", ha afegit. Davant de les crítiques pel cost que això suposa, ha assegurat que "les llengües no tenen preu". "No entenc els que volen negar la pluralitat'", ha assegurat, després d'advertir que així "no ajuden a la cohesió" de l'Estat.

A més, Montilla ha recordat que tant el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, com la presidenta del PPC i senadora, Alícia Sánchez-Camacho, van utilitzar el gallec i el català respectivament, i que, a més del castellà, la Constitució també reconeix el català, el basc i el gallec.

El president ha insistit en el risc de desafecció entre Catalunya i l'Estat. "A mi m'agradaria parlar d'afectes, però els afectes perquè es mantinguin cal la percepció que siguin correspostos", ha dit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.