Política

El president de la Cambra dels Comuns dimiteix per l'escàndol de les despeses dels diputats

No ha pogut aguantar la pressió. 23 diputats han firmat una moció de "no confiança" en contra seu i els partits també l'han deixat sol

Michael Martin, el president de la Cambra dels Comuns, ha presentat la seva dimissió després de les pressions rebudes per l'escàndol d'abusos de diner públic per part dels diputats. En una compareixença a la cambra baixa britànica, Martin ha precisat que la dimissió serà efectiva a partir del 21 de juny. Llavors es convertirà en el primer speaker que ha abandonat el càrrec en els últims 300 anys.

S'ha vist obligat a deixar el seu càrrec perquè els diputats de tots els partits han trobat en ell un cap de turc ideal i molts d'aquests representants l'havien desafiat públicament  perquè deixés el càrrec. Vint-i-tres, concretament, han firmat una moció de "no confiança", fins que aquest dimarts Martin ha llençat la tovallola i ha deixat de ser speaker.

Una de les seves funcions és mantenir la dignitat de la cambra i queda clar que no ho ha aconseguit. Aquesta és una de les majors crítiques que ha rebut, ja que molts dels diputats l'han acusat de ser maldestre en la gestió de la crisi dels abusos de fons públics que hi ha hagut en la cambra.

Tot i que la seva dimissió no posarà fi a l'allau de notícies sobre els pagaments astronòmics que els diputats efectuaven amb les targetes d'aquesta institució. Segurament, el Daily Telegraph continuarà explicant als britànics com s'ho feien els seus Comuns per aconseguir que tots els contribuents sufraguessin les seves despeses particulars.

No hi ha cap partit que s'hagi escapat de l'escàndol. Els diputats que han gastat diners públics per pagar, per exemple, les seves hipoteques suposadament falses o duplicades són d'esquerra i de dreta i, en la majoria de casos formen part de les circumscripcions on és més fàcil ser elegit.

David Cameron, líder de l'oposició ja s'ha avançat a demanar eleccions anticipades com a mesura higiènica. Encara que no ha demanat expressament la dimissió del president del seu Parlament, sembla que ja no recorda que en el seu partit també hi ha diputats que suposadament han comés també aquestes despeses fraudulentes.

De la mateixa manera, Gordon Brown també li ha acabat girant l'esquena a Martin. Al principi de la crisi li havia donat suport, però ara ja ha dit que si s'ha de depurar la seva gestió com a president que es faci a la cambra i que el govern ja no tornarà a opinar més.

Fins i tot la reina Isabel II, s'ha mostrat ja preocupada pel desprestigi que aquesta polèmica donarà a aquesta institució bàsica per a un sistema democràtic. Mentrestant, alguns dels diputats que s'han cobrat massa diners ja han dit que tornaran els diners. N'hi ha d'altres però que continuen negant cap culpa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.