Política

Un dels nazis més buscats, a judici

John Demjanjuk, exguàrdia del camp d'extermini de Sobibor, arriba a Munic per retre comptes per la mort de 29.000 jueus. Ell nega les acusacions i la seva família considera una "tortura" que l'hagin deportat des dels EUA

Després d'una llarga pugna per escapolir-se de la justícia, finalment l'exguàrdia nazi John Demjanjuk va ser extradit ahir pels Estats Units, que el van enviar en un vol medicalitzat, amb un metge i un infermer, des de Cleveland (Ohio) a la capital bavaresa de Munic.

I és que serà a Alemanya on aquest ucraïnès de 89 anys s'haurà d'enfrontar amb el pes de la llei per la seva complicitat en l'assassinat de 29.000 jueus al camp d'extermini de Sobibor, a la llavors Polònia ocupada, entre els mesos de març i setembre del 1943.

Just després d'aterrar a Munic, ahir al matí, la policia alemanya el va detenir i el va dur a la presó de Stadelheim, on el van sotmetre a una revisió mèdica i el jutge li va llegir els càrrecs que li imputen.

La justícia alemanya mirarà ara de demostrar el que no va aconseguir la israeliana el 1993, quan Demjanjuk es va deslliurar de la pena de mort. El tribunal espera provar que no va ser una víctima del nazisme, com ell al·lega, sinó un guàrdia voluntari (trawniki) que de pres va passar a convertir-se en braç executor de l'extermini nazi.

Una de les seves feines era conduir els jueus dels trens a les cambres de gas, segons la fiscalia nord-americana i el tribunal alemany que n'ha demanat la deportació. En canvi, ell nega les acusacions, sosté que va lluitar amb els soviètics i va ser capturat pels alemanys, que el van tenir pres fins al 1944.

En el judici Demjanjuk s'haurà d'enfrontar amb el testimoni de l'últim supervivent dels presos de Sobibor, Thomas Blatt, de 82 anys, que ha arribat a Munic des de Santa Barbara (Califòrnia), però que ja ha dit que no el podrà reconèixer després de tant de temps.

Demjanjuk és considerat el segon de la llista dels deu nazis més buscats pel Centre Simon Wiesenthal, només darrere del Doctor Mort, Aribert Heim, de 93 anys, de qui no se sap res segur des del 1962.

Batalla perduda

L'arribada de l'exguàrdia nazi a Alemanya suposa una derrota en la batalla de la seva família per evitar-li un nou procés. L'abril passat ja el van treure de casa amb cadira de rodes per dur-lo a l'aeroport, però hores després va tornar a casa.

El seu fill va al·legar llavors que la deportació seria una "tortura" pels seus greus problemes de salut. Un argument que ara no li ha valgut per a res.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Rússia

Caces russos intercepten dos bombarders dels EUA sobre el mar de Barents

Barcelona
Itàlia

Militants d’extrema dreta agredeixen a Torí un periodista de ‘La Stampa’

Barcelona
Bangladesh

El Suprem bengalí anul·la les quotes de feina pública que han encès el país

Barcelona
Pròxim Orient

Els houthis responen al bombardeig d’Hodeida amb míssils contra Eilat

Barcelona
Pròxim Orient

Israel bombardeja el port iemenita d’Hodeida

Barcelona
Estats Units

L’equip de Biden ignora la pressió i assegura que continua en campanya

Barcelona
política

L’ANC potencia les estructures de país i “l’agenda per la independència”

barcelona
Xipre

El govern xipriota acusa Turquia de violar els drets humans a l’illa

Barcelona
Bangladesh

Més d’un centenar de morts en l’onada protestes estudiantils

Barcelona