Política

El govern espanyol no garanteix un pacte pel finançament català abans del 9 d'agost

El secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, no ha garantit un pacte sobre el finançament català per al 9 d'agost, com marca el calendari de l'Estatut, però ha afirmat aquest dimarts que "el govern espanyol haurà fixat la seva posició" en aquella data o fins i tot abans.

Després de la seva intervenció a Barcelona en el seminari titulat Claus del federalisme fiscal a Espanya, Ocaña no s'ha atrevit a concretar si hi haurà o no un pacte sobre la reforma del sistema de finançament a Catalunya el 9 d'agost.

"El nostre desig és que n'hi hagi, però els pactes depenen de la voluntat de totes les administracions que estan en la negociació, llavors ja veurem si hi haurà pacte o no", ha subratllat.

El secretari d'Estat d'Hisenda ha desvinculat de nou les balances fiscals presentades avui del que ha de ser el nou sistema de finançament autonòmic que es pacti a Catalunya, i ha destacat que les balances serveixen per evidenciar que hi ha "un sistema de finançament que redistribueix els recursos".

També ha constatat que Catalunya contribueix a la solidaritat perquè "els números ho diuen", però ha explicat que també hi ha altres comunitats que cooperen i que si es vol tenir un sistema fiscal progressiu i redistributiu, "això ha de ser així".

En la seva intervenció al seminari, Ocaña ha posat de manifest que les comunitats autònomes gestionen més d'un terç de la despesa pública total i que l'Estat de les autonomies "va més enllà que un Estat federal en molts aspectes".

Des del seu punt de vista, malgrat que en realitat les comunitats autònomes gestionen gran part dels recursos, els ciutadans perceben els serveis de les diferents administracions com a procedents de l'Estat, situació que "s'hauria de canviar", ha assegurat.

Ocaña ha volgut recordar també que s'estan fent altres coses a part de negociar el sistema de finançament per a Catalunya, com la creació d'un consorci perquè les administracions tributària estatal i la catalana "cooperin en la recaptació dels impostos".

Finalment, ha subratllat que "es parla massa de sistema de finançament i poc del camp de la gestió", ja que, segons ell, a més de parlar de recursos, cal debatre com utilitzar-los eficientment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.