Política

Montilla reclama al TC que no incrementi el descrèdit de la institució i validi l'Estatut

El president de la Generalitat insta Zapatero i Rajoy a renovar la composició de la institució, que considera "inexcusable"

El president de la Generalitat, José Montilla, ha instat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el líder del Partit Popular, Mariano Rajoy, a promoure la renovació del Tribunal Constitucional (TC) de forma immediata després del fracàs de la institució per dictar una sentència sobre l'Estatut. Montilla també ha reclamat als magistrats que integren el TC que resolguin la constitucionalitat del text estatutari davant la seva incapacitat per arribar a un veredicte sobre una norma que es desplega amb normalitat des de 2006 i davant "l'anormalitat" de la situació interna de l'alt tribunal, la renovació del qual considera "inexcusable".

José Montilla ha destacat en una declaració institucional que el govern no ha deixat d'aplicar l'Estatut des de la seva entrada en vigor "i no ha trencat Espanya". Per aquest motiu, ha inferit el president català, "el procés de discussió de la sentència no és normal i és vist amb recel" per la ciutadania. En aquest sentit, ha advertit que "ni Catalunya ni Espanya" han de soportar "una nova fase de descrèdit" d'una institució fonamental de l'Estat i ha demanat als magistrats que integren el TC que reflexionin "si estan en condicions de treballar amb la normalitat i la serenor que la seva alta funció reclama".

Montilla ha fet èmfasi en la situació d'anormalitat institucional en què es troba el TC a causa del bloqueig de la seva renovació i pel fet que un terç de la seva composició fa temps que ha culminat el seu mandat. Però també ha remarcat als magistrats que componen el Constitucional que "si després de més de 3 anys i mig ha estat incapaç de dictaminar sobre la seva inconstitucionalitat, potser ha arribat el moment de dir ja
que l’Estatut és senzillament, constitucional, com així creiem els que el vàrem aprovar,
institucions i ciutadans".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.