Política

CiU, ERC i ICV facilitaran la reprovació a Álvarez al Senat

Les formacions catalanes facilitaran dimarts que prosperi la reprovació del Senat a la ministra de Foment, Magdalena Álvarez, però intentaran desmarcar-se de la iniciativa portada a la cambra alta pel PP. Els senadors de CiU, ERC i ICV exploren una fórmula conjunta que permeti visualitzar el seu rebuig a la gestió de la ministra, encara que no descarten acabar abstenint-se en la votació per “no fer el joc als populars”, admetien.

Una de les possibilitats és l’abstenció dels senadors dels tres grups catalans, que sumen dotze parlamentaris. L’aritmètica del Senat, que afavoreix els populars perquè hi tenen gairebé majoria absoluta, permetrà que prosperi la moció de reprovació només amb els vots favorables del partit de Daniel Sirera. A més, és possible que els quatre senadors canaris també se sumin a la reprovació o s’abstinguin.

Per tot plegat, els senadors de les formacions catalanes estan en una disjuntiva. D’una banda, són conscients que la ciutadania no entendria que votessin contra la reprovació, tenint en compte que ERC i ICV en van ser els promotors al Parlament, on va prosperar amb el suport de CiU, i al Congrés, on la censura, plantejada per IU-ICV, no es va aprovar després d’una votació molt ajustada: Álvarez es va salvar a la cambra baixa per només tres vots de diferència. Van recolzar la proposta CiU, ERC, PP i CC.

D’altra banda, però, es neguen a permetre que el PP de Sirera s’erigeixi en portaveu del malestar ciutadà quan, segons manifesten alguns dirigents d’aquests grups, el seu partit també és responsable del caos que pateixen els serveis públics catalans per la manca d’inversió mentre van ser a la Moncloa, alhora que recorden que són els primers que s’aixequen contra les inversions addicionals en infraestructures per solucionar aquestes mancances.

Davant d’aquesta circumstància, CiU, ERC i ICV tampoc no descarten acabar impulsant una esmena conjunta per expressar precisament aquestes contradiccions del PP, amb l’objectiu que el grup de Sirera reconegui també els seus “errors” en política d’infraestructures i la “injustícia” d’haver presentat un recurs contra l’Estatut.

Propera decisió
El grup de Pere Macias (CiU), amb sis senadors; el de Carles Bonet (ERC), amb quatre, i el de Jordi Guillot (ICV), amb dos, acabaran d’avaluar la qüestió aquest cap de setmana i decidiran dilluns, per separat, quina serà la seva posició davant la moció del PP.
El que és segur és que ningú no votarà amb el PSOE i el PSC, però tampoc ningú no té clar que unir-se al PP sigui el millor camí, sobretot perquè la reprovació està garantida. Hi ha dirigents, però, que consideren que és millor votar a favor de la reprovació, sense donar-hi més voltes, tenint en compte que és el text del Parlament. El PSOE, que té 98 senadors, més els deu del PSC, ha de poder superar els 123 del PP. El suport dels set senadors del PNB i part del grup mixt és insuficient per evitar la censura a Álvarez.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ven eçuela

L’oposició reivindica com a “gran victòria” les marxes de dissabte

Barcelona
Guerra a Europa

Lukaixenko avisa que l’ofensiva ucraïnesa a Kursk pot empènyer Rússia a utilitzar armes nuclears

Barcelona
política

Junts retreu a Illa que anés a “rebre instruccions” de Sánchez i no als actes del 17-A

barcelona
política

Prada homenatja Jordi Carbonell en el centenari del seu naixement

prada
Guerra a Gaza

Netanyahu insisteix que és Hamàs qui rebutja un acord

Barcelona
Pròxim Orient

Ferits per una explosió tres membres de la missió de pau de l’ONU al Líban

Barcelona

Sánchez estrena un inèdit fil amic amb la Generalitat d’Illa

Madrid
Veneçuela

Milers d’opositors es manifesten contra la reelecció de Maduro

Barcelona
Àsia

El rei de Tailàndia indulta l’ex-primer ministre Thaksin Sinhawatra

Barcelona