Política

L'Ajuntament de Barcelona es referma en l'ús preferent de la llengua

Tots grups, llevat del PP, aprovaran demà al ple una declaració que contradiu la resolució del TSJC

Hereu vol treure transcendència a la decisió judicial

Si el PP s'empara en instàncies judicials per posar pals a les rodes a la normalització lingüística, en aquest cas a l'Ajuntament de Barcelona, la resta de partits estan disposats a tornar a evidenciar que les forces polítiques que representen a la gran majoria dels ciutadans de la capital catalana estan a favor de donar un tracte preferent a l'ús de la llengua pròpia del país, tal com estableixen l'Estatut del 2006 i la llei de política lingüística del 1998. El govern bipartit de Jordi Hereu i els grups de CiU i d'ERC van reaccionar ahir amb celeritat a la suspensió cautelar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de set articles del reglament d'ús del català, aprovat pel ple el febrer passat, obrint converses per poder aprovar en la sessió plenària de demà una declaració institucional d'urgència en la qual, segons van assenyalar ahir els negociadors, es refermi la validesa i la integritat de la normativa, i el dret de qualsevol persona a ser atesa en català quan s'adreci a l'administració municipal.

“Polèmica falsa”

Un principi que, com va indicar ahir l'alcalde, s'ha desenvolupat sense incidències i amb ple respecte als castellanoparlants en els últims anys. “Això no ha generat cap problema ni cap tensió a cap oficina d'atenció al ciutadà”, va indicar Hereu, que va confirmar des de Madrid que l'Ajuntament recorrerà la resolució del TSJC. El batlle va voler treure transcendència a una “polèmica falsa” atiada pels populars per motius electorals.

El més curiós del cas és que el promotor del recurs, el president del grup municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, li va venir a donar la raó quan ahir va comentar que “el català ha estat present i enfortit en l'àmbit municipal” en els últims trenta anys, però sense que hi hagués cap reglament que, segons ell, exclogués el castellà. L'obsessió dels populars contra qualsevol normativa que promogui l'ús de la llengua catalana va esgotar la paciència dels líders municipals de CiU i d'Esquerra, Xavier Trias i Jordi Portabella, respectivament, que van coincidir a reclamar un pronunciament contundent del plenari contra les tàctiques de confrontació social que utilitza el PP, ara amb l'excusa de la llengua. També s'hi va afegir el soci de govern d'Hereu, l'ecosocialista Ricard Gomà, que va defensar la “plena legalitat” de la normativa lingüística.

Fem una crida als ciutadans perquè s'adrecin en català a l'Ajuntament
Jordi Portabella
president del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona
A mi no em trobaran mai en la utilització de la llengua com a arma política
Jordi Hereu
alcalde de barcelona
Arriba un moment que acabes tip de disculpar-te perquè parles català
Xavier Trias
president del grup de ciu a l'Ajuntament de Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.