Política

CiU i el PSC no volen firmar cap document contra l'MTC

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya i Greenpeace reclamen a tots els partits que es comprometin a rebutjar el cementiri nuclear perquè el Consell de Ministres descarte Catalunya

La campanya electoral començarà demà a mitjanit i un dels temes que els candidats hauran d'abordar serà la ubicació del magatzem temporal centralitat (MTC) de residus nuclears. Tot i que el govern de l'Estat disposa des del mes de setembre d'un informe tècnic que situa el municipi valencià de Zarra com l'opció prioritària, Ascó ocupa el segon lloc en aquest informe, i la realitat és que el Consell de Ministres encara no s'ha pronunciat i és una incògnita si ho farà durant la campanya o preferirà esperar fins després de les eleccions al Parlament, per tal de negociar amb el nou govern català. És precisament per la possibilitat que l'Estat opte per aquest segon supòsit que la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha proposat als partits que van aprovar la resolució del Parlament contrària a la instal·lació de l'MTC a Catalunya que firmen un document en el qual es comprometen a fer complir aquest acord. Un document que fins ara han signat ERC, ICV, Reagrupament i Solidaritat Catalana per la Independència.

CiU i el PSC van aprovar la resolució del Parlament que rebutja el cementiri nuclear al país, però es neguen a firmar cap document. “A CiU ja hem votat en contra de la instal·lació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears a Catalunya, per què hem de signar cap paper ara en campanya?”, es pregunta el president de CiU a l'Ebre, Xavier Pallarés. La federació nacionalista tampoc ha inclòs la seua oposició al cementiri nuclear en el seu programa electoral. “Hi ha partits de govern, com és el cas d'ERC, que volen usar els moviments socials en contra de CiU. Em sobta que el delegat del govern a l'Ebre, Lluís Salvadó, es manifestés diumenge passat a Ascó”, ha dit Pallarés, que sosté que la protesta convocada per la CANC es va convertir en un míting contra CiU. “Ens sentim desafectats de la CANC, una plataforma que ha utilitzat el suport rebut per molts ajuntaments de CiU per ara demanar que no es voti aquest partit”, ha lamentat.

Per la seua banda, la número 2 de la llista del PSC per Tarragona i alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, també sosté que no és necessari signar cap document per demostrar que els socialistes estan en contra que l'MTC s'instal·le a Catalunya. “La posició del PSC és molt clara: hi hem votat en contra al Parlament i el president Montilla ha rebutjat la instal·lació”, ha assenyalat Ventura. Pel que fa a la consigna de la CANC que demana que no es voten els partits que no es pronuncien clarament i per escrit contra l'MTC, Ventura ha dit: “Amb aquestes manifestacions l'únic que aconseguiran és que la dreta torne a governar a Catalunya i a l'Estat”. El PSC fa referència en el seu programa electoral a l'energia nuclear, que sosté que continuarà sent necessària a mitjà termini, però no fa esment dels residus nuclears. I per forçar que els socialistes catalans es pronuncien la CANC ha convocat un acte de protesta dissabte a Tarragona, en un acte electoral del PSC en què està prevista l'assistència del vicepresident del govern de l'Estat, Alfredo Pérez Rubalcaba.

No només la CANC proposa als partits polítics la firma d'un compromís, sinó que també ho fa Greenpeace. “El silenci dels candidats de les dues formacions polítiques majoritàries de Catalunya és sospitós ja que cap de les dues ha inclòs l'MTC en el seu programa electoral”, ha manifestat Puigcercós, que ha signat tant el document de la CANC com el de Greenpeace. També el presidenciable d'ICV, Joan Herrera, s'ha compromès per escrit a rebutjar el cementiri nuclear. L'organització ecologista interpreta que una negativa de CiU i el PSC a renovar el rebuig contra el cementiri nuclear a Ascó deixa al Consell de Ministres l'escletxa de possibles negociacions amb el govern de la Generalitat que es constitueixi després de les eleccions al Parlament.

LA FRASE

No pot ser que s'utilitzen els ajuntaments de CiU per anar en contra d'aquest partit
Xavier Pallarés
PRESIDENT DE CiU A LES TERRES DE L'EBRE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.