La salut
dels candidats
Diu que hi ha una passa
La majoria de líders polítics han tingut afonia amb l'arribada del fred els darrers dies
Mas ha començat la cursa amb problemes de veu, Montilla ha tingut tos, i Puigcercós ha tingut la grip i una febrada
un còlic nefrític, i Herrera,
una gastroenteritis.
Ara ja estan recuperats.
Els líders polítics catalans han arribat a la campanya amb l'estat de salut un punt tocat. Hi ha una passa d'afonies. El cansament acumulat ha coincidit amb l'arribada de l'hivern, i això ha afectat la veu de més d'un candidat. Els equips de campanya hi estan molt a sobre, perquè quinze dies d'actes amb molts quilòmetres a l'esquena són una marató.
En els darrers quinze dies, Artur Mas (CiU) ha arrossegat una afonia i no acabava de fer-ne net. Amb tres actes diaris com els que fa actualment, just abans de l'inici de campanya va acudir al seu metge de capçalera al Servei Català de la Salut perquè l'assessorés. I li ha fet un tractament que segueix fil per randa. José Montilla (PSC) va tenir tos fa unes setmanes, i Joan Puigcercós (ERC) va passar el 8 de novembre amb la grip, amb una febrada. Li ha quedat una ombra d'afonia que vigila i es cuida bevent aigua sovint.
El doctor de medicina general Josep Espinasa recomana als polítics que aquests dies reposin la veu sempre que puguin, i que beguin molt líquid. “En cas d'inflamació es poden prendre més dosis curtes de cortisona”, afegeix. Segons Espinasa, no es pot donar per fet que les molèsties d'un refredat puguin ser causades per l'estrès de la campanya. “L'estrès pot afectar tot l'organisme, però és difícil de dir que en sigui la causa. Jo més aviat penso que succeeix com amb molts mestres, que pateixen d'afonia i fins i tot han d'anar al logopeda per no forçar la veu”.
Alícia Sánchez Camacho (PP) ha tingut una molèstia més severa, un còlic nefrític que va acabar amb una pedra. I Joan Herrera (ICV-EUiA) ha passat per una gastroenteritis. Però segons el doctor Espinasa, tampoc en aquest darrer cas es pot atribuir la malaltia a l'estrès. “No hi té cap relació. Tothom pot tenir alguna disfunció gàstrica de tant en tant; això pot passar”, afegeix amb prudència.
Els metges no consideren especialment preocupants aquests contratemps que han passat els dirigents polítics catalans. El problema, en tot cas, és que la campanya dura quinze dies, i els oradors pateixen desgast per les moltes hores de feina i les poques hores de son. Per tant hi ha una dificultat natural per recuperar-se en cas de dèficits.
A Catalunya només hi ha un precedent d'un candidat amb problemes de salut, i era per una qüestió molt més seriosa: Josep Antoni Duran no va poder participar en una part de la campanya en les últimes eleccions generals perquè s'estava recuperant d'una operació al pulmó. I encara és una incògnita saber com va poder influir tot plegat en el resultat.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 13-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Barcelona 13-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Camp de Tarragona 13-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Comarques Gironines 13-11-2010, Pàgina 20
- El Punt. Penedès 13-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Maresme 13-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Vallès Occidental 13-11-2010, Pàgina 18
- Avui 13-11-2010, Pàgina 11