A Madrid no hi ha eleccions
Andalusia, al podi; Catalunya, finalista
Enmig de la polèmica encetada per Puigcercós, el govern de Griñán obté el guardó a la transparència mentre que el de Montilla se situa en quart lloc
Sabadell i Sant Cugat, en el número 1 del rànquing
Andalusia ha obtingut la medalla d'or en el rànquing que elabora l'entitat Transparència Internacional, que avalua l'índex d'informació que els diferents territoris ofereixen a la societat. El mateix dia que el PSOE i PP es feien ressò del “menyspreu” del president d'ERC, Joan Puigcercós, per haver afirmat que en terra de José Antonio Griñán no paga impostos “ni Déu”, l'ONG feia pública la seva llista de bons gestors que inclou indicadors de transparència economicofinancera i d'ordenació del territori i urbanisme, entre d'altres. La Junta d'Andalusia, doncs, és la institució que ha demostrat que té totes les parets de vidre i obté medalla d'or –que compartirà amb la Xunta de Galícia–, mentre que el govern català queda fora del podi, ja que, segons els 80 paràmetres utilitzats, se situa en la quarta posició, si bé obté un notable alt. A la cua de la llista, els governs de les Balears, el País Valencià i Cantàbria.
Malgrat el títol del guardó, el rànquing no té res a veure amb valorar els índexs de corrupció d'un territori, però sí en el seu bon govern. És per això que els seus patrocinadors apuntaven ahir que com més transparència s'ofereix sobre la gestió i les finances, menys possibilitats hi ha de fer un mal ús de les arques institucionals.
Transparència Internacional va donar a conèixer aquesta llista el mateix dia que dos alcaldes catalans, el de Sabadell i el de Sant Cugat del Vallès, empataven en puntuació en el rànquing municipal, amb molta més tradició que el territorial, ja que és el tercer any que s'elabora. Sant Cugat, de fet, és reincident, ja que l'alcalde Lluís Recoder el va rebre l'any anterior en solitari, mentre que el primer edil de Sabadell, Manuel Bustos, s'estrenava i compartia el primer lloc amb els seu veí català i amb els ajuntaments de Bilbao, Gijón, El Puerto de Santa María i Ponferrada. Municipis de tots colors (CiU, PNB, PSC, PSOE i PP) però amb un denominador comú: clamar contra l'ofec financer que pateixen els ajuntaments d'arreu de l'Estat.
En plena campanya catalana pel 28-N, Bustos i Recoder feien un parèntesi en les seves obligacions polítiques i municipals per traslladar-se a Madrid i rebre un premi que comença a guanyar prestigi. El pes pesant del PSC i un dels homes forts de CiU –i encara que ell ahir es mostrés modest, possible futur conseller del govern català si Artur Mas guanya– rivalitzaven en obtenir el focus mediàtic en un acte en què van compartir taula i micròfon amb un alcalde tan carismàtic com ho és el basc Iñaki Azcuna.
La presència municipal catalana, però, no va estar allunyada de la polèmica ja que Recoder va denunciar el “sectarisme” de la delegació de la Generalitat a Madrid perquè va “ometre” el nom de Sant Cugat en un comunicat en què s'anunciava l'entrega del premi a l'alcalde de Sabadell. Només se'ls esmenta “de passada” quan s'explica que altres poblacions han rebut la mateixa puntuació que Sabadell, i també que “lamentava” que no se'ls hagués convocat a la seu del govern català a Madrid a una trobada amb la premsa i els diputats.
Enllaços relacionats
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 16-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Barcelona 16-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Camp de Tarragona 16-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Comarques Gironines 16-11-2010, Pàgina 22
- El Punt. Penedès 16-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Maresme 16-11-2010, Pàgina 18
- El Punt. Vallès Occidental 16-11-2010, Pàgina 18
- Avui 16-11-2010, Pàgina 14