Política

Mas convocarà una cimera sobre el concert si governa

El candidat de CiU pretén consensuar amb tots els partits l'estratègia de negociació d'un nou “pacte fiscal” amb Madrid

Proposa plans per reactivar l'economia i contra el fracàs escolar

Una de les primeres actuacions que farà Artur Mas, si es converteix en president de la Generalitat, és convocar tots els partits a una cimera per impulsar la negociació del concert econòmic a Madrid. El candidat de CiU va revelar ahir les seves prioritats en l'agenda amb què encararia la gestió de l'executiu. Mas és conscient de les reticències que el PSC i el PP han expressat entorn de la seva proposta estrella d'aquests comicis, però no llança la tovallola. Intenta desmuntar-los l'argumentari recordant que socialistes i populars donen suport al concert basc i navarrès. “És que Catalunya és menys nació que Euskadi? O té menys drets històrics?”, va preguntar.

CiU aspira que totes les formacions facin “pinya” amb la Generalitat per reivindicar amb més força un nou pacte fiscal que permeti a Catalunya recaptar i administrar tots els impostos. L'objectiu de la cimera seria traçar conjuntament l'estratègia de negociació. Bo i sabent, això sí, que el presidenciable no preveu posar la demanda sobre la taula de La Moncloa fins a l'any 2012, quan es constitueixi un nou executiu. Amb aquest coll de marge, el candidat nacionalista vol guanyar-se la complicitat de les formacions polítiques, primer, i de la societat civil, després.

Les renúncies d'ERC

El PSC i el PP, però, no van ser els únics a rebre crítiques d'Artur Mas. En un acte sobre els “primers canvis i accions de govern”, el candidat de Convergència també va censurar que Esquerra renunciés a incloure el concert en l'Estatut del 30 de setembre per tal que el PSC s'afegís al consens amb què es va aprovar el text al Parlament.

En el capítol de la defensa de l'autogovern, el presidenciable de la federació va insistir que revisarà els traspassos mal negociats (com el del servei de rodalies) i els no negociats (com els aeroports de Girona, Reus i el Prat), i exigirà el compliment de les inversions en infraestructures que fixa l'Estatut a la disposició addicional tercera. El candidat es va comprometre, a més, a recórrer contra totes les lleis que el Consell de Garanties consideri que vulneren la carta catalana.

Pla de rescat

La federació nacionalista aspira igualment a aplicar un pla de rescat a les finances de l'executiu si Mas és investit president. Un cop feta l'auditoria que haurà de xifrar el deute exacte que deixi el tripartit –d'entrada calcula que pot arribar als 40.000 milions d'euros– preveu impulsar polítiques d'austeritat, millorar els ingressos a partir de la millora del context econòmic i convèncer inversors internacionals i del sector financer català i espanyol per tenir més suports. Tampoc no descarta “afinar” instruments d'emissió de deute, com ara els bons a què ha recorregut el tripartit, però “a un cost raonable”.

A banda de la cimera de partits pel concert, el candidat de CiU aspira a fer participar els agents socials de l'acció de govern en altres àmbits. Planteja reunir els ens econòmics per pactar un pla de reactivació que redueixi l'atur i té el suport del sector educatiu per vertebrar un altre pla contra el fracàs escolar. Respecte a l'estructura de l'administració, va insistir que en reduirà el pes entre un 20% i un 25% a càrrec dels alts càrrecs i de confiança.

La proposta del concert, amb més o menys consens, la tirarem endavant, però el primer gest ha de ser de consens
Una cosa és l'ajut a l'Estat i l'altra, l'abús. Això no ho podrem tolerar gaire temps més
Artur Mas
CANDIDAT DE CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Israel mata quaranta persones més en zones “humanitàries”

barcelona
política

Recorren contra la suspensió cautelar del decret de règim lingüístic a l’escola

barcelona
estat francès

El govern dimiteix en espera d’un acord per proposar primer ministre

barcelona
Estat espanyol

El Constitucional anul·la les condemnes a Chaves i Griñán pel cas dels ERO

Barcelona

Amnistia per a sis acusats d’aldarulls a Barcelona l’octubre del 2019

barcelona

Gemma Geis pren possessió del càrrec de diputada a la Diputació

GIRONA
Política

L’Audiència de Madrid no ajudarà Andorra a investigar Rajoy per l’Operació Catalunya

barcelona
política

Aragonès: “Aquesta és la legislatura que ha posat fi a la repressió”

barcelona
Unió Europea

Roberta Metsola és reelegida presidenta del Parlament Europeu

Barcelona