Política

El 28-N no s'acaba als Pirineus

Puigcercós fa campanya a Brussel·les per una Catalunya independent dins de la Unió Europea

Explica a l'Eurocambra que “les classes populars de Catalunya tenen més problemes que les de la resta de l'Estat”

El candidat d'Esquerrareplica als que “tenen pressa” que la secessió
“no s'improvisa”

Europa s'acaba als Pirineus, encara pensen alguns veïns de dalt, i Joan Puigcercós els ha hagut d'aclarir que no, que l'Àfrica no comença almenys fins Ebre avall o més enllà de Guardamar. El candidat d'ERC és l'únic que ha dut la campanya del 28-N a l'estranger, i ahir va viatjar al Parlament Europeu per reivindicar que “Europa no s'entén sense Catalunya”, perquè el catalanisme sempre ha estat europeista. Des de Brussel·les, Puigcercós va negar que Madrid pugui impedir el seu pla de celebrar un referèndum d'autodeterminació, com denuncia l'independentisme extraparlamentari de Laporta i Carretero. I va replicar als que prometen una escissió “ràpida” que “la resolució d'aquests processos és lenta” i que “no és fàcil ni s'improvisa”.

“Algú ens diu que no ens deixaran fer el referèndum, però tenim precedents a Europa i al món que demostren que quan un poble és madur i decideix fer un pas democràtic endavant és imparable”, va assegurar Puigcercós. I no només això, a més d'avalar la consulta, “l'estructura jurídica i política” de la UE permetrà al futur nou estat català formar-ne part com a membre de ple dret, va prometre. Cert, clar i breu: l'amenaça espanyola que la Catalunya independent seria automàticament expulsada d'Europa és només un espantall i Barcelona i Madrid jugarien en igualtat de condicions al món.

Puigcercós, però, ja tenia l'audiència més que convençuda fins i tot abans del seu discurs: escocesos, flamencs, gal·lesos, bascos i gallecs van fer-li de claca en la conferència Independència a Europa. Igualtat per a les nacions al segle XXI, organitzada a l'Eurocambra. Alhora que celebrava que Brussel·les garantirà que Espanya no traurà els tancs al carrer, el número u d'Esquerra va haver de reconèixer que Europa tampoc no ha estat precisament la solució miraculosa que havia d'alliberar els catalans. Per exemple: la vuitena llengua més parlada d'Europa, el català, no és encara entre les 23 oficials. A Catalunya “no la deixen participar en el procés de construcció europea” i “cap de les seves propostes constructives” no es va incloure en la Constitució Europea, fracassada de totes formes.

Això està generant “frustració”, va alertar, però “no euroescepticisme”. A la UE, com a la taula d'en Bernat, qui no té Estat no hi és comptat i aquest és un argument més per engreixar el vot independentista. “Continuem creient en Europa, però això ens ha fet reflexionar i adonar-nos que només hi podem participar directament com a estat membre lliure i independent”, va proclamar.

Puigcercós també va dur a Brussel·les els atacs al sud d'Espanya que l'han posat en l'epicentre del terratrèmol electoral. “Els treballadors i les classes populars de Catalunya tenen molts més problemes que els de les altres parts de l'Estat”, va denunciar el candidat republicà, acusant l'Estat de “fer fort Madrid i debilitar la resta”. Bona prova n'és l'arraconament del Prat per privilegiar Barajas, amb un model aeroportuari que “és una excepció a Europa i només s'assembla al de Romania”. “Els països que en teoria són rics es tornaran pobres si no són independents”, va alertar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.